ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Καναδική αποχώρηση

Αυξάνονται οι κατοχικοί πονοκέφαλοι

Τετάρτη 23 Ιούνη 2004

Associated Press

Καναδοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η αποχώρησή τους στα τέλη Ιούλη δημιουργεί «σοβαρό πρόβλημα» στις δυνάμεις κατοχής
ΟΤΑΒΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η κυβέρνηση του Καναδά απέρριψε χθες το αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καθυστερήσει την απόσυρση 2.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από το Αφγανιστάν εντός του θέρους, μεγεθύνοντας τους «πονοκεφάλους» των μετεχόντων στην κατοχή, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ πιέζουν -αναμένεται να κορυφώσουν τις σχετικές προσπάθειες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισταμπούλ το Σαββατοκύριακο - να ενισχυθεί και να επεκταθεί η κατοχή της χώρας, ενόψει των «εκλογών» του φθινοπώρου.

Οι Αμερικανοί ήθελαν οι Καναδοί να συνεχίσουν σε ρόλο «δύναμης ταχείας αντίδρασης» και να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα. Οι πιέσεις αυτές «ξεκίνησαν πριν από δύο ή τρεις βδομάδες», δήλωσε στο Κανέιντιαν Πρες ο Ντάρεν Γκιμπ, εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Αμυνας στην Οτάβα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιζητούν οι Αμερικανοί δεν είναι ακριβώς που έχουν εκπαιδευτεί οι άνδρες μας να κάνουν». Ο Γκιμπ συμπλήρωσε ότι «έχει ληφθεί η απόφαση» να αποχωρήσουν τα καναδικά στρατεύματα.

Με δεδομένο ότι ο Καναδάς συνεισέφερε το 40% των δυνάμεων της ISAF, της δύναμης αρωγής για την ασφάλεια υπό διοίκηση του ΝΑΤΟ, η οποία «προστατεύει» την Καμπούλ, γίνεται εμφανές το σημαντικό πρόβλημα που εγείρει η (προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουλίου έως, το αργότερο, στις αρχές Αυγούστου) αποχώρηση. Η αντικατάστασή τους σχεδιάζεται να γίνει από Ευρωπαίους, ωστόσο το από ποιες χώρες δεν είναι ακόμη σαφές. Ο Καναδάς, πάντως, σχεδιάζει να συνεχίσει να συνεισφέρει στην κατοχή με 700 άνδρες τεθωρακισμένων μονάδων αναγνώρισης και άλλους 200 άνδρες αεροπορικής υποστήριξης το Σεπτέμβρη.

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ασκήσει πιέσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για αλλαγή της σχετικής απόφασης, ο Γκιμπ δήλωσε ότι «η απόφαση έχει ληφθεί και είναι σαφής». Αμερικανοί αξιωματούχοι όμως εκτιμούν ότι οι Καναδοί «πρέπει να μείνουν για έναν ακόμα μήνα», ώστε «να έχουμε στο πεδίο τους διπλάσιους στρατιώτες από όσους θα είχαμε».

Χθες πρόσθεσαν και τις δικές τους «εκκλήσεις» σε εκείνες εκπροσώπου του ΟΗΕ να ενισχυθεί η κατοχή και ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για «χειροτέρευση της κατάστασης από πλευράς ασφάλειας».