ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004

Associated Press

Ρωσικά στρατεύματα στο δρόμο για την Ινγκουσετία
ΜΟΣΧΑ - ΝΑΖΡΑΝ.- Ενοπλοι, κατά πάσα πιθανότητα Τσετσένοι αυτονομιστές, επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ινγκουσετίας (περιοχή που συνορεύει με την Τσετσενία), σκοτώνοντας τουλάχιστον 57 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Εσωτερικών της περιοχής, Αμπουκάρ Κοστόγιεφ. Στόχος των συντονισμένων επιθέσεων ήταν κυβερνητικά κτίρια και συνοριακά φυλάκια. Χτες το πρωί, χιλιάδες ομοσπονδιακοί στρατιώτες έσπευσαν στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν τους ενόπλους, οι οποίοι, ωστόσο, κατέφυγαν στα δάση της περιοχής.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 200 άτομα, οπλισμένα με πολυβόλα, χειροβομβίδες και ρουκέτες, κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Ναζράν και επιτέθηκαν σε συνοριακούς σταθμούς εκεί και στα γειτονικά με την Τσετσενία χωριά Καραμπουλάκ και Σλέπτσοφσκ. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι 47 από τους νεκρούς ήταν άντρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία έκανε λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς πολίτες. Οι νεκροί από την πλευρά των αυτονομιστών είναι μάλλον δύο. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της περιοχής υποστήριξε ότι μια ομάδα ενόπλων συνελήφθη από αστυνομικές δυνάμεις κοντά στα τσετσενικά σύνορα.

Οργή Πούτιν

Το νέο πολύνεκρο επεισόδιο, που μάλιστα σημειώνεται σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία (μετά τη δολοφονία του Αχμάντ Καντίροφ), προκάλεσε την οργή του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πρόεδρος διέταξε τις αρχές «να βρουν και να καταστρέψουν» τους επιδρομείς και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους συλληφθούν. Το βράδυ της Τρίτης, μάλιστα, ο Πούτιν επισκέφθηκε εκτάκτως την Ινγκουσετία, προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της περιοχής Μουράτ Ζιάζκικοφ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι την προηγούμενη βδομάδα το ραδιόφωνο «Radio Liberty» είχε μεταδώσει απόσπασμα συνέντευξης του αυτονομιστή πρώην Προέδρου της Τσετσενίας Ασλάν Μασκάντοφ, που προειδοποιούσε για τέτοιου τύπου επιθέσεις. «Πριν επικεντρωνόμασταν σε δολιοφθορές, τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις», φέρεται ότι είπε ο Μασκάντοφ.