«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Ασθενεί βαρέως η τεχνική υποστήριξη
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004

Πανό του σωματείου των εργαζομένων στο «Αγία Ολγα», με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων
Επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών, εργαζομένων και επισκεπτών του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» αποδεικνύεται η τακτική υποβάθμισης της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου - με ευθύνη των διοικήσεών του, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - που έχει οδηγήσει στην επισφαλή λειτουργία του.

Εδώ και χρόνια, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό υπόμνημα του συλλόγου των εργαζομένων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, ακολουθείται τακτική υποβάθμισης και διάλυσης της Τεχνικής Υπηρεσίας με δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αλλά και στο οικονομικό κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου, αφού μια σειρά από εργασίες, που διεκπεραιώνονταν από συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, σήμερα είτε ανατίθενται σε εξωτερικά συνεργεία, είτε δεν πραγματοποιούνται καθόλου.

Λεγεωνέλλες στο νερό

Μια ακόμα επικίνδυνη πτυχή αυτής της υποβάθμισης αναδεικνύεται και από τον έλεγχο νερών δικτύου ύδρευσης που έκανε η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο μετά από ελέγχους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προς τη Νομαρχία: «Σε δυο δείγματα από το ζεστό νερό του δικτύου ύδρευσης του νοσοκομείου "Αγία Ολγα" βρέθηκαν λεγεωνέλλες σε αριθμό 4.500 και 2.000 cfu (σ.σ. μονάδες μέτρησης) ανά λίτρο νερού». Πρόκειται για βακτήριο που εντοπίζεται συνήθως σε περιοχές με στασιμότητα νερού και υψηλές θερμοκρασίες και θεωρείται υπεύθυνο σε κάποιες περιπτώσεις για την εμφάνιση μιας μορφής πνευμονίας. Τα συγκεκριμένα δείγματα του «Αγία Ολγα» βρίσκονται πάνω από το όριο ασφαλείας και θεωρούνται επικίνδυνα, ειδικότερα για ένα χώρο όπως το νοσοκομείο, όπου ο οργανισμός των ασθενών είναι εξασθενημένος.

Η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διενέργεια και νέων δειγματοληπτικών ελέγχων, αλλά η ανάλυση των δειγμάτων χρειάζεται τουλάχιστον δέκα μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε έκθεση βλαβών του συλλόγου των εργαζομένων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, το Γενάρη του 2004, στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου είχε εντοπιστεί ήδη από τον Ιούνη του 2003 το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας και έως τότε γίνονταν έλεγχοι στους πύργους ψύξης των κλιματιστικών και χώρους όπου παρουσιάστηκε, αλλά δεν πάρθηκαν τα προληπτικά μέτρα (με τη χρήση γενικού αντιμικροβιακού προϊόντος). Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν αντιμετωπίστηκε, με αποτέλεσμα να ξαναπαρουσιαστεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για ένα μόνον απ' τα προβλήματα που προκύπτουν απ' την κατάργηση προ διετίας της θέσης του μοναδικού υπεύθυνου εργοδηγού της Τεχνικής Υπηρεσίας. Οπως αναφέρει ο σύλλογος των εργαζομένων, η διάλυση αυτή έχει ως συνέπεια την πλήρη διάλυση του ελεγκτικού μηχανισμού και εποπτείας σε ευαίσθητα συστήματα ασφαλείας και υγείας, όπως πυρασφάλειας και υγιεινής διαβίωσης εργαζομένων και ασθενών. Ακόμα, την κατάργηση του ποιοτικού ελέγχου των προσφερόμενων υπηρεσιών των ιδιωτικών συνεργείων και προμηθειών της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και την κατάργηση του συνεργείου που σκοπό είχε τη συντήρηση, επισκευή και κατασκευή του νοσοκομείου.

Στην αναλυτική έκθεση βλαβών, ο σύλλογος των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: Στην Ψυχιατρική Κλινική, η ηλεκτρογεννήτρια δεν έχει αυτοματισμό εκκίνησης και φόρτιση μπαταρίας, δεν ελέγχεται και δε συντηρείται. Προβλήματα υπάρχουν και με την πυρασφάλεια του κτιρίου, αλλά και με τα φωτιστικά που λόγω πρόχειρης τοποθέτησης ένα ένα πέφτουν, με κίνδυνο τραυματισμού των διερχομένων.

Στο νέο κτίριο του νοσοκομείου, η ηλεκτρογεννήτρια υπολειτουργεί λόγω κακής συντήρησης και υπερβολικού φορτίου. Τις πρωινές ώρες είναι δύσκολο να λειτουργήσει, ενώ κατά διαστήματα βρίσκεται εκτός λειτουργίας μέχρι και 20 μέρες! Αντίστοιχα, οι ηλεκτρικοί πίνακες του 3ου ορόφου (εργαστήρια), αναφέρεται στην έκθεση βλαβών, «είναι σε επικίνδυνη κατάσταση για έκρηξη, ηλεκτροπληξία των εργαζομένων και καταστροφή μηχανημάτων μεγάλης αξίας», ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην πυρασφάλεια.

Στο παλαιό κτίριο, το σύστημα πυρανίχνευσης έχει πρόβλημα επί πολλούς μήνες, ενώ πέφτουν κεραμίδια όταν έχει κακοκαιρία, με κίνδυνο τραυματισμού των διερχομένων. Ενώ σε επικίνδυνες συνθήκες, λόγω κακών συντηρήσεων, εργάζονται οι εργαζόμενοι στο Παθολογοανατομικό - Κυτταρολογικό και το Ακτινολογικό Εργαστήριο, στα χειρουργεία και το Κέντρο Ιατρικών Αερίων.