ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αύριο ανοίγει τις πύλες του
Πέμπτη 24 Ιούνη 2004

Σημαντική δυναμική για τον αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων, ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, ακτινοβολεί η καθιερωμένη - εδώ και τέσσερα χρόνια - πρωτοβουλία των κομμουνιστών, που αφορά το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, το οποίο «στήνουν» από κοινού μετανάστες, πρόσφυγες και Ελληνες εργαζόμενοι. Το Διήμερο, που οργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «ανοίγει» τις πύλες του αύριο, Παρασκευή, 25 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο Φιξ, στα Πατήσια.

Για τη σημασία του Διημέρου όσον αφορά την ενδυνάμωση του κοινού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα των εργαζομένων από κάθε γωνιά της Γης, μίλησε στο «Ρ» ο Μοχάμεντ Ιγκνέντι, γγ της Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων Ελλάδας.

«Οι μετανάστες προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό, είτε με τη μορφή κατοχής, με άμεση εισβολή, είτε με τη στήριξη αυταρχικών καθεστώτων. Χώρες όπως η Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Το Διήμερο βγάζει αυτούς τους ανθρώπους από το περιθώριο. Γνωρίζουν και συζητάνε τα προβλήματά τους. Ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αντιμετωπίζουν ενωμένοι τον κοινό τους εχθρό».

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό. «Το πρόβλημα δεν είναι απλά η άδεια παραμονής. Εχουμε χρέος απέναντι στους δικούς μας λαούς, αλλά και στους υπόλοιπους. Εμείς ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την ελευθερία της Παλαιστίνης, αλλά πλέον αφορά και την ελευθερία άλλων λαών. Αυθόρμητα, νιώθουμε κάθε αδικία, εκτός Παλαιστίνης, σαν δικό μας πόνο. Ο αγώνας μας δεν έχει χώρο και χρόνο...».

Το φετινό διήμερο πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία η κυρίαρχη πολιτική οξύνει τον αυταρχισμό και την εκμετάλλευση στην οποία κάθε αλλοδαπός εγκλωβίζεται. Πρόσφατο παράδειγμα, ο ξυλοδαρμός νεαρού μετανάστη από αστυνομικούς, όταν διαμαρτυρήθηκε για τη μη εξυπηρέτησή του σε νομαρχιακή υπηρεσία. Οπως υπογραμμίζει στο «Ρ», ο Διονύσης Κεκάι, γραμματέας της αλβανικής κοινότητας στην Αθήνα, το διήμερο αποτελεί βήμα καταγγελίας της κρατικής τρομοκρατίας.

«Κι αυτή τη χρονιά θα μαζευτούμε στο "Φιξ" στα Πατήσια. Θα μιλήσουμε για τα προβλήματά μας, θα τραγουδήσουμε και θα παρουσιάσουμε τον πολιτισμό μας. Θα βάλουμε στόχους για το μέλλον το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς να ξεχάσουμε τον μεγαλύτερο κοινό μας εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Θα καταγγείλουμε αυτό το σιδερένιο χέρι που υπηρετεί το νόμο και χτίζει σιδερένιους τοίχους στα γραφεία των νομαρχιών και δημαρχιών, εκεί όπου οι μετανάστες ταλαιπωρούνται τόσο πολύ. Θα καταγγείλουμε όλους αυτούς που φτιάχνουν "τρομονόμους" για όλους μας. Αυτούς που θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους...». Ενώ καταλήγει: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αγκαλιάζει τους μετανάστες. Κι αυτό το δείχνει όχι μόνο με το διήμερο, αλλά και με τη στήριξη στους αγώνες μας ενάντια σε όλα τα προβλήματα».

Χαρακτηριστική της απήχησης που συναντά η διοργάνωση, είναι η λίστα των συμμετοχών, η οποία απαρτίζεται από σαράντα φορείς Ελλήνων και αλλοδαπών. Ανάμεσά τους εκπολιτιστικοί σύλλογοι και μεταναστευτικές κοινότητες ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη (Σουδάν, Βουλγαρία, Ουκρανία, Περού, Κουρδιστάν, Αφγανιστάν, Κένια, Αλβανία, Παλαιστίνη, Ινδία, Φιλιππίνες, Λιβύη, Γεωργία, Μπαγκλαντές κτλ.), όπως και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ κ.ά. Στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μουσικοχορευτικές παραστάσεις από συγκροτήματα μεταναστευτικών κοινοτήτων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις (όπως για τον «τρομονόμο»). Επιπλέον, στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος, χώρος για σκάκι και βιβλιοπωλείο. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αναμένεται σήμερα.