ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ετοιμάζουν το ξεπούλημα της επόμενης μέρας
Πέμπτη 24 Ιούνη 2004

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό υποτίθεται ότι θα γινόταν Μητροπολιτικό Πάρκο. Απ' ό,τι φαίνεται, μεγάλο μέρος του θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες
Το έδαφος για το μετα-Ολυμπιακό ξεπούλημα μεγάλου μέρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οπως προκύπτει και από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση - Ολυμπιακοί Αγώνες», τα σχέδια που ήδη έχουν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ προβλέπουν την παραχώρηση σημαντικών αθλητικών πόλων σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό άφησε να εννοηθεί η αναπληρώτρια υπουργός Φ. Πάλλη - Πετραλιά, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή μελετάμε όλες τις προτάσεις. Πιστεύουμε ότι ο γνώμονας για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση πρέπει να είναι, πρώτον, το συμφέρον και η αξιοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον αθλητικό κόσμο και γενικότερα μέσα σε ένα πλαίσιο της οικονομικής αυτοτέλειας και της συντήρησης και της διατήρησης αυτών των εγκαταστάσεων. Δε θα αφήσουμε να ρημάξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις...». Το τελευταίο - όπως φαίνεται - θα αποτελέσει και το κυβερνητικό πρόσχημα για να παραδοθούν πολλά αθλητικά και μη φιλέτα στο μεγάλο κεφάλαιο. Περισσότερο σαφής ήταν ο Ν. Σκυλακάκης, αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος δήλωσε: «Θα συμμετέχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία στη μετα-Ολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εμπορικές χρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν μετά τους Αγώνες στις εγκαταστάσεις του Κανό Σλάλομ στο Ελληνικό, στο Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, στο Φάληρο, στο Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, στο ΟΑΚΑ, κ.ά. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο προβλέπει, ως μία από τις εκδοχές, τη «μερική παραχώρηση της μη αθλητικής χρήσης της εγκατάστασης σε ιδιωτικό φορέα είτε με μακροχρόνια μίσθωση».

Κατά τ' άλλα, η χτεσινή ημερίδα κύλησε με ευχολόγια ότι θα «κερδηθεί το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων» αλλά και με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για τις ευθύνες που έχει η κάθε πλευρά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 140 δισ. δραχμές που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση να δοθούν στους Ολυμπιακούς δήμους για τις ανάγκες της καθαριότητας και των αναπλάσεων, έχουν δοθεί μόλις 9,5 δισ. δρχ. και, όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός, δεν πρόκειται να δοθούν άλλα. Η ίδια καταφέρθηκε εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που «δεν έπαιξε το ρόλο που έπρεπε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της Ολυμπιακής προετοιμασίας» καθώς και εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και της «Αθήνα 2004» λέγοντας ότι δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και δεν έγιναν εγκαίρως όσα έπρεπε. Ακόμα, χαρακτήρισε «μνημόσυνα» τα μνημόνια που είχαν υπογραφεί ανάμεσα στους παραπάνω φορείς, λέγοντας ότι «ήταν πολύ ενδιαφέροντα επικοινωνιακά για τις τηλεοπτικές κάμερες».

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, άφησε να εννοηθεί ότι την οικονομική «πίτα» για την καθαριότητα πήρε ο Δήμος της Αθήνας, υπονοώντας ότι οι υπόλοιποι δήμοι δε θα έχουν την ίδια εικόνα, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει πως πρέπει να συζητηθούν νέες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων.