«Τάδε έφη Ζαρατούστρα»
Παρασκευή 25 Ιούνη 2004

Σε ένα από τα δυσκολότερα κείμενα της ευρωπαϊκής διανόησης, στο «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Νίτσε, στηρίζεται η παράσταση του διάσημου Πολωνού σκηνοθέτη Κρίστιαν Λούπα, η οποία ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα, με τίτλο «Ζαρατούστρα», από το Θέατρο «Stary» («Παλιό») της Κρακοβίας, στο Ηρώδειο, (27,28/6), με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η πρόκληση για τον Λούπα να ασχοληθεί με αυτό το φιλοσοφικό έργο του Νίτσε ήρθε μετά την περιήγησή του στο «σύμπαν των νιτσεϊκών συγγραφέων». Στο δραματικό έπος «Τάδε Εφη Ζαρατούστρα», με τις δραματικές του φιγούρες, ο Νίτσε μας παροτρύνει σε υπερανθρώπινες πράξεις, γεμάτες πάθος, που αναιρούν την αρχή της ταυτότητας.

Ο Κρίστιαν Λούπα, γνωστός για τις εκσυγχρονιστικές του ερμηνείες και προσαρμογές κλασικών έργων και κυρίως της αυστριακής λογοτεχνίας, έχει ανεβάσει μεγάλα έργα των Ρόμπερτ Μουζίλ, Χέρμαν Μπροχ, Τόμας Μπέρχαρντ και του Ντοστογιέφσκι. Από τους παλαιότερους θιάσους της Πολωνίας, το Θέατρο Stary της Κρακοβίας καθιερώθηκε από τον 19ο αιώνα, ως θέατρο ρεπερτορίου, που υπηρέτησε την εγχώρια παράδοση του ρομαντισμού, αλλά και το παγκόσμιο δραματολόγιο, αναδεικνύοντας σπουδαίους καλλιτέχνες και κατακτώντας το κύρος ενός εθνικού θεάτρου, διεθνούς φήμης.