ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με το βλέμμα στη Συρία συζητά η Ολμπράιτ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Associated Press

H M.ολμπράιτ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό
Αρκετά αισιόδοξη για το ενδεχόμενο επανάληψης των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών και ιδιαίτερα φειδωλή στις εκτιμήσεις της για την πορεία της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας» εμφανίστηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία βρίσκεται, από το βράδυ της Τρίτης, στο Ισραήλ.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε η Μαντλίν Ολμπράιτ την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ περί μη έγκρισης ανοικοδόμησης νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς της περιοχής με τους Παλαιστινίους. Η Αμερικανίδα υπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Εχούντ Μπάρακ μετά το τέλος της συνάντησής τους, τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες και αποφάσεις που δυσκολεύουν την πορεία των συνομιλιών, καθώς το χρονικό διάστημα που απομένει για την ολοκλήρωσή τους δεν ξεπερνά τις 68 ημέρες. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι κατασκευές, που λαμβάνουν χώρα στο παρόν χρονικό διάστημα, δεν είναι παρά κάλυψη των φυσικών αναγκών που προκύπτουν από την αναμενόμενη φυσιολογική πληθυσμιακή ανάπτυξη των εποικισμών. Ο Εχούντ Μπάρακ δικαιολόγησε την απόφασή του να μην εγκρίνει ανεγέρσεις νέων κατοικιών στους εποικισμούς, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η ανέγερση νέων κατοικιών τη στιγμή που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ποιο μέρος των εδαφών της Δυτικής Οχθης θα παραμείνει υπό ισραηλινή κυριαρχία.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον τόσο της Αμερικανίδας υπουργού όσο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που φαίνεται ότι αρχίζουν να δρομολογούνται στις σχέσεις Ισραήλ - Συρίας. Η Ολμπράιτ, που έφθασε στο Ισραήλ προερχόμενη από τη Δαμασκό, όπου είχε τρίωρη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ, δήλωσε ότι υπάρχουν, πλέον, πολλές ελπίδες για αναθέρμανση της ισραηλινο-συριακής «ειρηνευτικής διαδικασίας», η οποία έχει διακοπεί τους τελευταίους 45 μήνες. Η Αμερικανίδα υπουργός απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που διέρρεε Αμερικανός διπλωμάτης της συνοδείας της, σύμφωνα με τις οποίες μετέφερε στον Εχούντ Μπάρακ «νέες συριακές διευκρινίσεις πάνω σε πολύ σοβαρά ζητήματα», καθώς και μήνυμα του Σύρου Προέδρου. Αρκέστηκε, απλώς, να τονίσει ότι «έχει την αίσθηση» ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στον υπερσκελισμό των διαφορών τους. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι «το Ισραήλ δεν προτίθεται να θυσιάζει επ' αόριστον τη νεολαία του σε συγκρούσεις με αραβικές χώρες και έχει πολύ πιο σημαντικούς στόχους να πετύχει».

Επιφυλακτική η Παλαιστινιακή Αρχή

Με διστακτικότητα και μάλλον απογοήτευση αντέδρασε η Παλαιστινιακή Αρχή στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Εχούντ Μπάρακ και Μαντλίν Ολμπράιτ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες βράδυ, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, Φαϊσάλ Χουσεϊνί, αλλά και ο διαπραγματευτής, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τους οικισμούς δεν είναι αρκετή. Και οι δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι μπορεί να μην εγκριθούν νέες κατοικίες στους εποικισμούς, όμως, ήδη, οι υπάρχοντες οικισμοί επεκτείνονται και οι εργασίες αυτές δεν τερματίζονται. Επανέλαβαν, επίσης, ότι εκκρεμεί και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ένα επιπλέον 5% της Δυτικής Οχθης, η οποία έχει, ήδη, καθυστερήσει κατά 3 εβδομάδες, ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να διαφωνούν για τους χάρτες αποχώρησης.