ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η μακρά εκκρεμότητα οδηγεί στην «ομηρία»!

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι αρμόδιες τοπικές αρχές συνυπεύθυνες και υπόλογες για τις καθυστερήσεις και τα «κουκουλώματα»

Τρίτη 29 Ιούνη 2004

Σε μακρά εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για επαναοριοθέτηση και νέα πολεοδόμηση του οικισμού «Πολυδένδρι - Πύργος», στην παραλία Αγιοκάμπου της Λάρισας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί, απελπιστικά, η ανάπτυξη της περιοχής με τρόπο που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον. Η εκκρεμότητα αυτή κρατάει σε «ομηρία» τους κατόχους οικοπέδων και σπιτιών, οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και να προγραμματίσουν το αύριο.

Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια κυρίως εξαιτίας του ότι η διοίκηση - ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Νομαρχία Λάρισας - αρνείται πεισματικά και, εν πολλοίς, ύποπτα και ένοχα, ν' αναλάβει τις ευθύνες της, εφαρμόζοντας δικές της αποφάσεις και το νόμο.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πορίσματα πολυμελών επιτροπών του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και σχετικών εγγράφων των καθ' ύλην αρμοδίων διευθύνσεων του υπουργείου - όπως π.χ. της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Νομοθετικού Εργου κ.ά. - κατά την οριοθέτηση και την πολεοδόμηση αυτού του παραλιακού οικισμού υπήρξαν παρανομίες και παρατυπίες και θα έπρεπε ν' αποκατασταθεί η νομιμότητα με επαναοριοθέτηση και νέα πολεοδόμησή του. Επιπλέον υπήρξε η 324/98 ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ήταν σύμφωνη με τα πορίσματα και η οποία έγινε αποδεκτή με την υπ' αριθμ. 31855/7120/25-11-98 απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Εκτοτε κι ενώ εκείνη η υπουργική απόφαση ήταν εκ του νόμου υποχρεωτικώς εφαρμοστέα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες στη Λάρισα δεν προχώρησαν στην εφαρμογή της.

Επιχείρηση «κουκουλώματος»;

Αλλά και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δε δίνει λύση στο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι, όταν το σημερινό κυβερνών κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, πολλοί βουλευτές του - όπως ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδης, ο βουλευτής Ευγ. Χαϊτίδης, ο πρώην βουλευτής Λάρισας και νυν πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρός κ.ά. - είχαν καταθέσει πάμπολλες Ερωτήσεις στη Βουλή, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση ότι δεν έπραττε το καθήκον της. Μάλιστα, στις Ερωτήσεις τους έκαναν αναφορά σε «κυκλώματα» - αλλού έκαναν λόγο για «σπείρα» και «ομερτά» - τα οποία δρούσαν στο χώρο της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και με τις παρανομίες τους πλούτιζαν! Τώρα όλοι αυτοί «ποιούν την νήσσαν», καθώς - όπως λένε κάποιοι από δαύτους - «αλλιώς ήμασταν στην αντιπολίτευση κι αλλιώς είμαστε στην κυβέρνηση»!

Φαίνεται, μάλιστα, να υπάρχουν μεθοδεύσεις προς την κατεύθυνση νέων καθυστερήσεων, αλλά και του «κουκουλώματος». Αυτό δείχνει η απόφαση της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να θέσει ερώτημα στο Νομικό Σύμβουλο του υπουργείου, ζητώντας να γνωμοδοτήσει εκ νέου για την όλη υπόθεση. Την αφορμή στο υπουργείο έδωσε μια αναφορά του Νομάρχη Λάρισας, Λ. Κατσαρού - πρόσκειται στη ΝΔ - με την οποία ζητάει από τον υπουργό Γ. Σουφλιά και τον αρμόδιο υφυπουργό Στ. Καλογιάννη να «κλείσουν» το θέμα, προκειμένου να προχωρήσει η πολεοδόμηση και η ανάπτυξη της περιοχής.

Στην αναφορά του ο νομάρχης ισχυρίζεται πως τίποτα το «κακό» δεν έγινε στην οριοθέτηση του οικισμού και κανείς δεν ευθύνεται και προς τούτο επικαλείται γνώμες και γνωμοδοτήσεις ιδιωτών κι αναφέρεται στη δικαστική αθώωση - με «σκορ» 3 έναντι 2 - από το Πενταμελές Κακουργιοδικείο κάποιων στελεχών της Πολεοδομίας Λάρισας κι άλλων γνωστών παραγόντων της περιοχής, που κατηγορούνταν ως υπεύθυνοι για τις παρανομίες και είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί από το Τριμελές Κακουργιοδικείο, σε βαριές ποινές. Βεβαίως, για τις δικές του ευθύνες - όπως και τις ευθύνες των προκατόχων του - για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων και των νόμων της Πολιτείας, κουβέντα δε λέει ο νομάρχης Λάρισας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να δοθεί γρήγορα μια λύση σ' ένα πρόβλημα που εκκρεμεί καιρό και ταλαιπωρεί πολλούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ευθύνονται...