ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004

Motion Team

Στα «μαλακά» έπεσαν τελικά οι κατηγορούμενοι για την απάτη στον καταναλωτικό συνεταιρισμό «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ CONSUM» της Χαλκίδας. Το Τριμελές Μεταβατικό Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε με μικρές ποινές τους δύο και αθώωσε τους υπόλοιπους των κατηγορουμένων. Η απόφαση δυσαρέστησε τους ήδη αγανακτισμένους μέλη - καταθέτες που έχασαν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Κάθειρξη τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή επέβαλλε το δικαστήριο, αποδεχόμενο την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, στους δύο πρώην προέδρους του συνεταιρισμού κατά την περίοδο 1992-1996, Χαράλαμπο Λιάπη και Αναστάσιο Σταμελάκο. Το σκεπτικό ήταν πως είχαν γνώση της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο συνεταιρισμός αλλά δεν ειδοποίησαν εγκαίρως τους καταθέτες - θύματα να αποσύρουν τα χρήματά τους. Απάλλαξε τους υπόλοιπους επτά, έναν πρώην πρόεδρο του ΔΣ κατά την τελευταία περίοδο πριν κλείσει, τέσσερα διοικητικά στελέχη και δύο στελέχη της «Πανελλήνιας Ενωσης Καταναλωτικών Συνεταιρισμών» (ΠΕΚΑΣ), ένας απ' τους δύο, ο Κώστα Παϊπουτζίδης ήταν και πρόεδρός της και μέλος ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Οι επτά απαλλάχτηκαν γιατί το δικαστήριο δέχτηκε ότι ήταν απλοί υπάλληλοι και δεν είχαν σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του συνεταιρισμού. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ενδέχεται να προσφύγουν στο Πενταμελές Εφετείο, ελπίζοντας περαιτέρω μείωση της ποινής τους.

Με την απόφαση αυτή - που δε δικαιώνει όσους έπεσαν θύματα της παρατράπεζας σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων - έκλεισε ο πρώτος κύκλος της υπόθεσης που κράτησε μια επταετία, με σαφώς οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, χαρακτηριζόμενη και ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Εύβοια.