Τιμητική βόλτα στο Διάστημα
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004

«Η αμερικανική εταιρία "Scaled Composite" πραγματοποίησε ολιγόλεπτη δοκιμαστική πτήση στο Διάστημα, με απώτερο σκοπό την πραγματοποίηση ιδιωτικών ταξιδιών, κόστους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων» (εφημερίδες 22/6/04).

Αλλοι καιροί, άλλα ήθη. Το 1992 ήρθε στην Αθήνα ο Σοβιετικός αστροναύτης πρώτης κατηγορίας Γενάντι Στρεκάλοφ που είχε πραγματοποιήσει πέντε διαστημικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας με το σταθμό ΜΙΡ (Ειρήνη), είχε ανακηρυχτεί ήρωας της ΕΣΣΔ και έγινε πρόεδρος της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης.

Ο Στρεκάλοφ μού ζήτησε τότε μια φωτογραφία για μια «βόλτα στο Διάστημα», δεδομένου ότι είχα προσφερθεί για εκπαίδευση διαστημικών πτήσεων, ως αγωνιστής της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ο ήρωας - κοσμοναύτης, κατά την πέμπτη πτήση του, έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή μου, σε ένδειξη τιμής προς την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την πρωτοπορία της ΕΕΔΥΕ στους φιλειρηνικούς αγώνες.

Το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με ειδική σφράγιση επικύρωσε την ειδική αυτή τιμητική αναφορά. Παράλληλα, σε επιστολή του, από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων του Μπαϊκονούρ έγραφε, μεταξύ των άλλων: «Στον σύντροφο, αδελφό μου Γιώργη που εκφράζει - μαζί με τους συναγωνιστές του - το υψηλό παράδειγμα της πίστης στους αγώνες για τον άνθρωπο».

Τότε οι πτήσεις στο Διάστημα και η «μακροβιότητα» του σταθμού ΜΙΡ εκφράζανε πραγματικά την πίστη στον αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Μια πίστη που παραμένει, παρά τις ανατροπές που ακολούθησαν, την αγριότητα του καπιταλισμού και τις διαστημικές πτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό την κερδοσκοπία και την «εκμετάλλευση» του Διαστήματος για επιθετικές ενέργειες και ...ξενοδοχειακές επιχειρήσεις...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ