ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η ΕΕ εγγυάται μόνο τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής

Οι Βρυξέλλες προωθούν παράκαμψη της Λευκωσίας σχεδιάζοντας άνοιγμα λιμανιών στα Κατεχόμενα

Παρασκευή 2 Ιούλη 2004

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ

Με συντονισμένα βήματα, ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ προωθούν καθημερινά την αναβάθμιση του «Αττίλα», τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής και την παγίωση της διχοτόμησης στην Κύπρο, κάτι που λέγεται, πλέον, ανοιχτά και στη Λευκωσία. Στις Βρυξέλλες προωθούν κανονισμό που να εγκαινιάζει το εμπόριο με τα Κατεχόμενα, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο Λονδίνο συζητούν το ενδεχόμενο ακόμα και απευθείας πτήσεων. Στα δε Κατεχόμενα, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα τους, ζητούν αναγνώριση αλλά και πολύπλευρη ενίσχυση της οικονομίας τους, ώστε δήθεν να μην επιβαρυνθούν οι Ελληνοκύπριοι, όταν επιτευχθεί η επανένωση...

Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών η Κομισιόν αναμένεται να διαβιβάσει νέο έγγραφο προς τη Λευκωσία για το θέμα του εμπορίου με τα Κατεχόμενα. Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι θα του διαβιβάσει νέο προσχέδιο κοινοτικού κανονισμού, σχετικά με το πώς θα γίνονται οι συναλλαγές σε προϊόντα και χρήμα, μεταξύ ΕΕ και Κατεχομένων. Τυπικά ο Φερχόιγκεν θα αναμένει τις απόψεις του Προέδρου, πριν το καταθέσει ενώπιον των επιτρόπων την ερχόμενη βδομάδα.

Το συνολικό πακέτο μέτρων για τη νομιμοποίηση της κατοχής υπό τον μανδύα της ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων από την ΕΕ αναμένεται να επικυρωθεί από την Κομισιόν στις 7 του Ιούλη. Από όσα έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - τα εκεί λιμάνια. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η μετακίνηση προϊόντων και η πιστοποίησή τους δε θα χρειάζεται να γίνεται μέσω Λευκωσίας. Το θέμα αυτό φαίνεται να είναι οριστικό, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος απαντά ότι μερικές ιδέες που συζητούνται στην ΕΕ δε βοηθούν στην επανένωση της Κύπρου αλλά, αντίθετα, στην παγίωση της διχοτόμησης.

Στο μεταξύ, ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζήτησε τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Η ψευδοκυβέρνηση ζητά από τη Βρετανία και να χρησιμοποιούνται τα λιμάνια των Κατεχομένων, αλλά και να εκτελούνται απευθείας πτήσεις στα εκεί αεροδρόμια. Ζητά ακόμα εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας, καθώς και τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης στον αθλητισμό, στην Παιδεία και άλλους τομείς. «Εφόσον ένας από τους λόγους της αρνητικής απάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα ήταν το οικονομικό βάρος, με τη βελτίωση της τουρκοκυπριακής οικονομίας το οικονομικό βάρος θα μειωθεί», υποστηρίζει τώρα ο Ταλάτ, διαστρεβλώνοντας εν ψυχρώ το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, που αρνήθηκαν να δεχτούν το «σχέδιο Ανάν» ακριβώς γιατί νομιμοποιεί την κατοχή και επί της ουσίας μετατρέπει όλο το νησί σε προτεκτοράτο.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Ταλάτ - Στρο ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε την ανάγκη οι όποιες συναντήσεις και συνομιλίες που διεξάγονται, να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα. Εξάλλου, δήλωσε πως είναι εμφανές και αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια εκστρατεία αναβάθμισης του ψευδοκράτους και γι' αυτό, ναι μεν δίνουν - σε κομψή διπλωματική γλώσσα - μορφή επαφής με ηγέτη πολιτικού κόμματος στη συνάντηση αυτή, αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ξεκαθάρισε ο Δ. Χριστόφιας, δεν είναι «ενάντια σε συναντήσεις του κ. Ταλάτ ή ηγετών πολιτικών κομμάτων με αξιωματούχους χωρών που ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού - και η Βρετανία είναι από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης στο κυπριακό πρόβλημα γενικότερα - αλλά το θέμα είναι αυτές οι συναντήσεις και οι όποιες συνομιλίες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα».

Σε μια άλλη κίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο «αντιπρόεδρος» της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης», Σερντάρ Ντενκτάς, ζητά από την ΕΕ την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ώστε δήθεν να είναι σε θέση να συγκροτήσει κοινή εκπροσώπηση με την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της ΕΕ. Εκφράζει δε και τη θέση ότι πρέπει να δοθεί προθεσμία περίπου ενός χρόνου στους Ελληνοκύπριους για να αποδεχτούν το «σχέδιο Ανάν», αλλιώς η «διεθνής κοινότητα» θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.