ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ»
Κάθε αγώνας χαρακτηρίζεται τρομοκρατική πράξη!

Προτεραιότητα η κατάργηση στην πράξη αυτών των μέτρων

Παρασκευή 2 Ιούλη 2004

Ο αντιλαϊκός και αυταρχικός χαρακτήρας του νέου «τρομονόμου» της κυβέρνησης της ΝΔ αναδείχτηκε στη χτεσινή ημερίδα με θέμα «Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και "τρομονόμος"», που οργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τα μέτρα αστυνόμευσης μαζί με τον «τρομονόμο», όπως τονίστηκε στην ημερίδα, στόχο έχουν να θωρακίσουν το μεγάλο κεφάλαιο από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού. Γι' αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να τα καταργήσουν στην πράξη.

Ο «τρομονόμος», σημείωσε στην εισηγητική του ομιλία ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου αυταρχικού πλέγματος που κατασκευάζει το κεφάλαιο με τους πολιτικοοικονομικούς του οργανισμούς, για να θωρακίσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, να τιθασεύσουν τη δυναμική δράση των ταξικών δυνάμεων. Με τον ορισμό της τρομοκρατίας που εμπεριέχει, κάθε αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη. Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στήνεται στο απόσπασμα.

Η προσοχή των ταξικών δυνάμεων, τόνισε, βρίσκεται στους εξής στόχους:

Αμεση παρέμβαση στα σωματεία για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Σ' όλα τα διεκδικητικά πλαίσια πρέπει να μπαίνει το αίτημα της κατάργησης του «τρομονόμου». Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «οργανώνουμε από την ερχόμενη Δευτέρα πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων». Χρησιμοποιούμε όλες τις μορφές πάλης. Επιβάλλουμε στην πράξη το σύνθημα: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Με τον ταξικό αγώνα κάνουμε ανενεργό τον «τρομονόμο». Αναπτύσσουμε ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης ώστε κάθε μέτρο εργοδοτικής, κυβερνητικής, κρατικής τρομοκρατίας να «γίνεται υπόθεση μαζικής καταδίκης και πολύμορφων κινητοποιήσεων».

Η νέα ποιοτική κατάσταση που φέρνει ο «τρομονόμος», σημείωσε ο Θ. Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος-ποινικολόγος, είναι ότι ποινικοποιεί όχι μόνο την πολιτική δράση αλλά και την πολιτική σκέψη για αντίσταση. Η αστική τάξη βγαίνει πλέον φανερά και λέει σας καταργώ τα δικαιώματα. Μόνο η εργατική τάξη μπορεί πλέον να υπερασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, να τους αποτρέψουν από το συλλογικό ταξικό αγώνα.

Φοβούνται τη λαϊκή εξέγερση εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζουν, υπογράμμισε η Ντ. Τσακίρογλου, εκ μέρους της ΟΓΕ, γι' αυτό φτιάχνουν τους «τρομονόμους» και στήνουν χιλιάδες κάμερες. Απατώνται αν νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν την ταξική πάλη, σημείωσε ο Π. Γαλανόπουλος, από την ΟΒΣΑ. Εμείς οι επαγγελματοβιοτέχνες μαζί με εσάς θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κίνημα ανυπακοής. Ο Β. Γεωργαντάς, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι όσο ανεβαίνει το εργατικό και λαϊκό κίνημα τόσο πιο αυταρχικά μέτρα θα παίρνουν, τόνισε. Πρέπει να πάρουμε και εμείς μέτρα αντίστασης και αντεπίθεσης. Είναι ειρωνεία οι ίδιοι οι τρομοκράτες ΗΠΑ και ΕΕ, να μιλάνε για καταστολή της τρομοκρατίας, επισήμανε ο Χρ. Σκεπετάρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Πρέπει να αντισταθούμε. Αν κατεβάσουν δύο πανό να σηκώσουμε 100, είπε η Λ. Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ από την Υγεία. Ο Μπ. Ντότσικας, από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τόνισε: «Στην απεργία μας στις 7 του Ιούλη θα τους δείξουμε ότι ο νόμος τους θα μείνει στα χαρτιά». Τέλος, μίλησαν ο Κ. Χορτάτης, δάσκαλος, που ανέδειξε την ανάγκη ενημέρωσης του λαού, και ο Γ. Μεταξάς. Στη διάρκεια της ημερίδας καταγγέλθηκε το κατέβασμα της πινακίδας της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ, που έγινε στις 2 το πρωί.