ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Σάββατο 3 Ιούλη 2004

Μαρία Μουστάκα
Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΛΚΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε την 1η Ιούνη 2004.

Το μνημόσυνο γίνεται αύριο Κυριακή 4 Ιούνη στις 9.00 π.μ. στον Αγιο Γεώργιο Λάγγουρα στην Πάτρα.

Ο Ανδρέας Ντόλκας γεννήθηκε το 1911 στο Καγκάδι Αχαΐας από γονείς φτωχούς αγρότες. Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις προοδευτικές ιδέες της Αριστεράς και του νεοσύστατου Κομμουνιστικού Κόμματος, με το οποίο από το 1935 απέκτησε στενούς δεσμούς. Συμμετείχε στον πόλεμο του 1940 και τραυματίστηκε.

Μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ από το 1941, υπήρξε οργανωτικός γραμματέας της ΕΑΜικής τομεακής επιτροπής Βουπρασίας Ηλείας, σε περιφέρεια 28 χωριών.

Στη διάρκεια του Εμφύλιου πέρασε στην παρανομία. Πιάστηκε, και κρατήθηκε στις ιταλικές φυλακές Πάτρας από το 1945 ως το 1946. Το 1967 εξορίστηκε από τη χούντα στα Γιούρα.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και στέλεχος της ΕΔΑ Αχαΐας, Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας από το 1954 ως το 1958, Γραμματέας και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ραπτών και Εμποροραπτών Πάτρας από το 1954 ως το 1977, μέλος της ΝΕ Πάτρας της ΠΕΑΕΑ από το 1977 ως το 1994, της οποίας ήταν και ένα διάστημα πρόεδρος και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ.

Ο Ανδρέας Ντόλκας ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν, με τη ζωντάνια έφηβου για μια κοινωνία δίκαιη, φιλειρηνική, χωρίς διακρίσεις.

Συμμεριζόμενοι τα οράματά του, προσφέρουμε στη μνήμη του 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αχαΐας.

Η συντρόφισσά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του 100 ευρώ στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Αννα Μακρή και οι ανιψιές του

* * *

Ο Νικόλαος Σγουμπόπουλος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Βύρωνα 50 ευρώ στη μνήμη των αγωνιστών Γ. ΠΕΤΡΟΥ, ΗΛΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΓΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Ο αγωνιστής-κομμουνιστής ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΕΚΙΑΡΑΚΗΣ καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Στην Ελλάδα ήρθε το 1924. Μέλος του ΚΚΕ ήταν από το 1928. Παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

ΕΑΜίτης στην Κατοχή, υπηρέτησε στην Επιμελητεία του ΕΛΑΣ της περιοχής.

Τον Ιούνη του 1944 πιάστηκε από ταγματασφαλίτες, το δολοφόνησαν με αποκεφαλισμό, μαζί με άλλους συγχωριανούς του.

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Ο εγγονός του Απόστολος Μπεκιαράκης 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης και ο ανιψιός του Γιώργος Μπαξεβανάκης 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΑΣ Χρηστίδη-ΜΟΥΣΤΑΚΑ, μέλους του Παραρτήματος Πλάκας της ΠΕΑΕΑ, η οποία ως το τέλος της ζωής της αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, σύντροφοι και συναγωνιστές της προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 110 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 27 Ιούνη 2004 σε ηλικία 83 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ηταν ο τελευταίος από τη συντροφιά των Κώστα Βάρναλη, Μάρκου Αυγέρη, Γιάννη Κορδάτου. Στα δύσκολα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια εξέδωσε τη γνωστή σε όλους μας «Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας» του Γιάννη Κορδάτου κι άλλα προοδευτικά ιστορικά βιβλία. Στα χρόνια της χούντας κατασχέθηκαν όλα τα βιβλία και ο ίδιος έφυγε στο εξωτερικό. Την Ιστορία την επανεξέδωσε το 1975.

Η καρδιά και το μυαλό του Νίκου Καραγεώργου, ως το τέλος της ζωής του, ζούσαν την αγωνία του ταξικού κινήματος και πίστευε αταλάντευτα στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Γιώργος Στεφάνου

* * *

Ο Χρίστος Μαρκέτης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας