Γιατί οι «αθάνατοι» αγαπούν την τηλεόραση
Κυριακή 11 Ιούλη 2004

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τηλεόραση είναι η χρυσοτόκος όρνιθα για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ΔΟΕ θα εισπράξει 1.498 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Αγώνων, αρκεί να το συγκρίνει κανείς με το ποσό των 101 εκατομμυρίων δολαρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αγώνων της Μόσχας (1980), αλλά και των 1.332 εκατομμυρίων δολαρίων του Σίδνεϊ (2000).

Ο κανονισμός της ΔΟΕ ορίζει ότι από το ποσό της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μόνο το 49% πηγαίνει στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Ετσι, η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» θα πάρει 734 εκατομμύρια δολάρια.

Επομένως, είναι φυσιολογικό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των «αθανάτων» σχετικά με τα χρυσά συμβόλαια για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν αρχίσουν οι Αγώνες του 2004, η διοίκηση της ΔΟΕ έχει πουλήσει ήδη τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 και των Θερινών Αγώνων του 2012. Την 1η Οκτώβρη του 2003 υπογράφτηκε στη Λωζάνη η συμφωνία, με την οποία το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης των παραπάνω Αγώνων στις ΗΠΑ, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων. Ανάλογα συμβόλαια διαπραγματεύεται η ΔΟΕ, με δίκτυα από την Ευρώπη, την Ασία, τον αραβικό κόσμο, τη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία.

Για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, η Επιτροπή άλλαξε τον τρόπο διαπραγμάτευσης των συμβολαίων. Ετσι, για τους Αγώνες που θα γίνουν από το 2010 και μετά, γίνονται δημοπρασίες, στις οποίες μπορούν να παίρνουν μέρος είτε κοινοπραξίες δικτύων, είτε μεμονωμένα δίκτυα. Με τον τρόπο αυτό, καταργείται το προνομιακό καθεστώς της EBU (της Ενωσης των κρατικών τηλεοράσεων των ευρωπαϊκών κρατών) και η ΔΟΕ θα πουλάει τα δικαιώματα στη βάση «κάθε πελάτης - χώρα χωριστή συμφωνία».

Στους κατόχους των δικαιωμάτων για τους Αγώνες της Αθήνας, περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια διεθνώς, όπως το CBC, με έδρα τον Καναδά, το NBC των ΗΠΑ, το SSI της Αφρικής, το Seven της Αυστραλίας, το TVNZ της Νέας Ζηλανδίας, το WKAQ από το Πουέρτο Ρίκο και ενώσεις καναλιών, όπως τα European Broadcasting Union, Arab States Broadcasting Unioin, Asia Pacific Broadcasting Union κ.ά.

Σ' αυτόν το χορό των εκατομμυρίων, τα τηλεοπτικά δίκτυα δε βάζουν μόνο τα δολάρια τους, αλλά και τους όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΟΕ, με απαίτηση των δικτύων, μελετά την αφαίρεση από το πρόγραμμα των Αγώνων ορισμένων αθλημάτων, τα οποία παρουσιάζουν «χαμηλή τηλεθέαση» και την προσθήκη ορισμένων άλλων, που θεωρούνται «τηλεοπτικά»!