«Εκοψαν» τον «Τελευταίο πειρασμό»
Σάββατο 10 Ιούλη 2004

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν και έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια από την κινηματογραφική πρεμιέρα του «Τελευταίου πειρασμού», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, άδικα στηθήκαμε προχτές, μπροστά στην τηλεόραση, περιμένοντας να δούμε την ταινία σε πρώτη τηλεοπτική προβολή.

«Ο τελευταίος πειρασμός» σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορτσέζε, επρόκειτο να μεταδοθεί προχτές το βράδυ, από τον τηλεοπτικό σταθμό «STAR», αλλά για άλλη μια φορά «σκόνταψε» στους υπέρμαχους της κατόπιν θεϊκής παρέμβασης ανάδειξης της εθνικής ποδοσφαίρου στο πρώτο σκαλί της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το κανάλι επιβεβαιώνει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας υπήρξαν πιέσεις, επιστολές και διαμαρτυρίες, τόσο από ανώνυμους τηλεθεατές, όσο και από θρησκευτικές οργανώσεις, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκε και παρενέβη ακόμη και η Αρχιεπισκοπή. Βέβαια, αυτό διαψεύδεται από την τελευταία - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε. Φανταζόμαστε, όμως, ότι μάλλον θα έμεινε ικανοποιημένη από την απόφαση του καναλιού να προβάλει μια αμερικανοχολιγουντιανή ταινία της σειράς.

Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι η ταινία προκάλεσε - όπως και το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη - το μένος διαφόρων αντιδραστικών κύκλων σε όλο τον κόσμο που εναντιώθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις πέτυχαν τη ματαίωση της προβολής της. Ανάλογα περιστατικά έγιναν και στην Ελλάδα, καθώς μια σειρά θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων δημιουργούσαν επεισόδια στις κινηματογραφικές αίθουσες, πετυχαίνοντας έτσι να «κατεβάσουν» την ταινία μετά από μια βδομάδα. Σήμερα, αρκεί ένα τηλεφώνημα...