ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Πάλι «θύμα» ο ναός της Ισιδας
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004

Τμήμα του ναού της Ισιδας στο Μαραθώνα
Οταν λήξουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και καταλαγιάσει ο διαφημιστικός ορυμαγδός τους, τότε θα φανούν οι πολλές και πολύμορφες βλαβερές συνέπειες του δικομματικού πολιτικού, οικονομικού και κατασκευαστικού «παιγνίου» στο όνομα των Αγώνων. Τότε θα αρχίσουμε να μετράμε διάφορα... κόστη. Ανάμεσα στα κόστη θα είναι και ένα διαπαντός ανεπανόρθωτο: Η καταστροφή μοναδικών αρχαιολογικών χώρων. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, θα είναι υπόλογες, στο διηνεκές, για μαζική καταστροφή αρχαιοτήτων.

Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές αφορά στις αρχαιότητες του Μαραθώνα χάριν του κωπηλατοδρομίου, όπου, κατά τους ξεδιάντροπους και ψευδέστατους ισχυρισμούς του ΥΠΠΟ, «δεν υπήρχαν αρχαιότητες». Τώρα κρίνεται η τύχη και ενός άλλου μεγάλου αρχαιολογικού ευρήματος. Την περασμένη βδομάδα, συνεργείο του ΥΠΕΧΩΔΕ διενεργώντας εκσκαφές για τη διάνοιξη καναλιού απορροής των υδάτων μέσα στον -επί δεκαετίες καταστρεφόμενο αρχαιολογικό χώρο του ναού της Ισιδας (ο ναός βρίσκεται στην Α' αρχαιολογική ζώνη, στη θέση Μπρεξίζα του Μαραθώνα και συνορεύει με ρωμαϊκό βαλανείο), έπεσε πάνω σε εκτεταμένα λείψανα ενός μεγάλου ελλειψοειδούς κτιρίου, το οποίο αρχίζει από τη θάλασσα και φθάνει μέχρι το ναό. Πρόκειται, προφανώς, για κτίριο σχετικό με το ιερό (το οποίο ανήγειρε ο Ηρώδης ο Αττικός), για το είδος και τη χρήση του οποίου μόνο μια συστηματική ανασκαφή μπορεί να αποφανθεί.

Οι μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, ήδη κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του τοίχου του αρχαίου κτιρίου. Το ερώτημα είναι: ποια θα είναι η τύχη του υπόλοιπου ευρήματος; Θα ανασκαφεί συστηματικά και θα σωθεί ή θα θυσιαστεί και αυτό προς χάριν ολυμπιακών «έργων» και των ιδιωτικών ξενοδοχειακών συμφερόντων, που ατιμωρητί, έχουν ρημάξει και άλλα τμήματα του ιερού;