ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση επιθέσεων και κατασταλτικών μέτρων
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης, ενώ ο Ιγιάντ Αλάουι ανακοινώνει το ένα έκτακτο μέτρο μετά το άλλο. Χθες, στην πόλη Χαντίθα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε κυβερνητικό κτίριο, σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 27, ενώ και σε άλλες πόλεις σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις.

Χθες, επίσης, σταμάτησαν, για τουλάχιστον 2 ημέρες, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κιρκούκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, καθώς αντάρτες ανατίναξαν κεντρικό πετρελαιαγωγό. Νωρίτερα, προβλήματα υπήρχαν και στη ροή του πετρελαίου νοτίως της Βασόρας, καθώς σε 2 πετρελαιαγωγούς υπήρξε διαρροή εξαιτίας τρυπών που είχαν δημιουργήσει άγνωστοι.

Στο μέτωπο των απαγωγών, ο Φιλιππινέζος οδηγός φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος, μετά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησής του ότι αποσύρει την ολιγάριθμη στρατιωτική της δύναμη άμεσα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη των χωρών που διατηρούν ακόμη στρατεύματα κλονίζοντας τη «συμμαχία». Αντίθετα, άγνωστη παραμένει η τύχη του ενός επιζήσαντα Βούλγαρου οδηγού.

Πιέζεται ο Μπλερ

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται, πάλι, ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας του λόρδου Μπάτλερ, όπου χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αδύναμα» τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, στα οποία στοιχειοθετήθηκε ο πόλεμος στο Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση κατηγορείται μόνο για ελλιπή εγρήγορση και όχι για διαστρέβλωση.