ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΝΤΕΜΛΕΡ - ΚΡΑΪΣΛΕΡ» ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«Είναι πόλεμος»...
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004

Associated Press

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Το σύνθημα δόθηκε από τους εργαζόμενους της μονάδας παραγωγής της «Μερσεντές» στο Ντίσελντορφ, όπου, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, διαδήλωναν με δαυλούς σε όλη την πόλη. Το ξημέρωμα σήμανε την απεργία περισσότερων των 100.000 εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής της «Ντέμλερ - Κράισλερ» σε όλη τη Γερμανία, μετά από έκκληση της IG Metall, του μεγαλύτερου συνδικάτου, ενάντια στις προθέσεις της διοίκησης του αυτοκινητοβιομηχανικού κολοσσού να περικόψει περίπου 6.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, εάν δε βρει άλλο τρόπο περικοπής των ...εξόδων της!

Το τελευταίο σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, να εξαλειφθεί το 5λεπτο διάλειμμα - διάλειμμα που κατακτήθηκε μετά από μακρόχρονους αγώνες το 1973 - που έχουν κάθε μία ώρα, ώστε να αυξηθεί το ωράριο, ουσιαστικά, κατά μία παραγωγική ώρα ημερησίως, ειδάλλως θα κλείσει το εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ, αλλά και στο Σιντελφίνγκεν έξω από τη Στουτγκάρδη και η παραγωγή των μοντέλων της «Μερσεντές C-Class» κατά κύριο λόγο θα γίνεται στη Βρέμη και στο Ανατολικό Λονδίνο στη Νότια Αφρική.

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει μερικές μέρες πριν και η «Ζίμενς», στον τομέα της επισκευής των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων, η οποία, προκειμένου να μη μεταφέρει τον τομέα αυτόν στην Ουγγαρία, υποχρέωσε τους 2.000 εργαζόμενους - μετά την υποχώρηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους - να δουλεύουν 40 ώρες αντί 35 εβδομαδιαίως με τις ίδιες αποδοχές!

«Αυτός είναι ωμός εκβιασμός και θα έχετε πόλεμο», δήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Διαδηλώσεις που έγιναν έξω από τα εργοστάσια της «Ντέμλερ - Κράισλερ», με σφυρίχτρες, τύμπανα και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», «Μας παίρνετε το διάλειμμα, θα διαλύσουμε την εργασιακή σας ειρήνη»...