ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΒΡΟΥ
Απαντούν στην εργοδοτική επίθεση

Πανεργατική απεργία σε όλο το νομό. Στο Δημαρχείο Φερών, στις 11 π.μ., η απεργιακή συγκέντρωση

Τετάρτη 21 Ιούλη 2004

Οι εγκαταστάσεις της «ΑΝΚΕΡ», η οποία από προχτές έθεσε σε τρίμηνη αναγκαστική διαθεσιμότητα 80 εργάτες
Στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Εβρου, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα προνόμια και κέρδη. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία σε όλο το Νομό Εβρου και το συλλαλητήριο στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Φερών, θα απαιτήσουν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μην κλείσει ή μεταφερθεί κανένα εργοστάσιο, να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες στην ΑΝΚΕΡ, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στην «ΑΝΚΕΡ» (Αλουμίνιο), στην αλλαντοποιία «Θράκη» και την κλωστοϋφαντουργία «ΟΤΤΟ Εβρος», που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση (διαθεσιμότητες, αναγκαστικές άδειες, απλήρωτη εργασία), δείχνουν το δρόμο της διεκδίκησης και του ανυπότακτου αγώνα, έξω από τα παιχνίδια των εργοδοτών, που θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικό κριό για να εκβιάσουν και άλλο ζεστό χρήμα, κι άλλα κίνητρα και προνόμια, κι άλλες υποχωρήσεις στα εργασιακά κεκτημένα.

Είναι βέβαιο πως, αν κλείσουν τα τρία εργοστάσια, το πλήγμα για το νομό θα είναι τεράστιο. Θα αρχίσει η μετανάστευση, ο νέος σε ηλικία πληθυσμός θα φύγει, οι έμποροι θα μαραζώσουν οικονομικά. Γι' αυτό στο πλευρό των εργατών στα παραπάνω εργοστάσια παίρνουν τη θέση τους και άλλοι φορείς της περιοχής. Με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους μια σειρά εργατικά σωματεία, όπως των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου κλπ.

Το ΠΑΜΕ

Η τοπική Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, εδώ και μέρες, δουλεύει για την επιτυχία της απεργίας και τη μαζική παρουσία των εργαζομένων στο συλλαλητήριο. Το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποίησε σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης και παλεύει, μέσα από τους εκπροσώπους του στα σωματεία, για την κλιμάκωση του αγώνα. Μάλιστα, στη σύσκεψη που έκανε το Εργατικό Κέντρο Εβρου, πρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων και την επόμενη βδομάδα. Πρόταση, που απέρριψε η πλειοψηφία του ΕΚΕ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εκφραστές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που επέτρεψαν να φτάσει εδώ η κατάσταση. Οπως αναφέρει, «η 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚ Εβρου δεν απαλλάσσει την πλειοψηφία από τις ευθύνες για τη δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων στο νομό».

Καλεί σε ενίσχυση και συμπαράταξη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. «Μόνο τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση των προβλημάτων: Για να μπει φρένο στις απολύσεις και την ανεργία, στα προγράμματα "απασχολησιμότητας", στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, σε όλες τις μορφές της εργασιακής ευελιξίας. Για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει.