ΡΩΣΙΑ
«Επιστρέφει» το Στάλινγκραντ!

Με Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν

Σάββατο 24 Ιούλη 2004

Πέρα από χειρισμούς και σκοπιμότητες οι λαοί δεν ξεχνούν το Στάλινγκραντ
Με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε στις 23/7 ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, επαναφέρει το όνομα «Στάλινγκραντ», αντί του «Βόλβογκραντ», σε μια από τις στήλες των πόλεων - ηρώων, που βρίσκονται κοντά στον Τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη, δίπλα από το Κρεμλίνο. Οπως σημειώνεται στο σχετικό Διάταγμα, αυτή η απόφαση λήφθηκε τις παραμονές της 60ής επετείου της Νίκης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, παίρνοντας υπόψη τη σημασία της Μάχης του Στάλινγκραντ, που σήμανε μια ριζική αλλαγή στον πόλεμο, τιμώντας τον ηρωισμό των υπερασπιστών του και με σκοπό τη διατήρηση της ιστορίας του ρωσικού κράτους.

Στις συγκεκριμένες στήλες υπάρχει χώμα από τις πόλεις όπου έγιναν σημαντικά γεγονότα στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτές είναι το Λένινγκραντ, το Κίεβο, το Στάλινγκραντ, η Οδησσός, η Σεβαστούπολη, το Μινσκ, το Κερτς, το Νοβοροσίσκ, η Τούλα και το Μπρεστ.

Οι αρχές της Μόσχας υποχρεώνονται σε διάστημα 3 μηνών και σε συνεννόηση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία διαφύλαξης των μνημείων της Ρωσίας, να προχωρήσουν στην επαναφορά του ονόματος «Στάλινγκραντ» στη στήλη της πόλης - ηρώα, που βρίσκεται κοντά στον Τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ακαριαία και με «ακλόνητα αντανακλαστικά» ήταν η αντίδραση του εθνικιστή Β. Ζιρινόφσκι, προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε πως «είναι ενάντια στην επαναφορά οποιουδήποτε σοβιετικού συμβόλου, πολύ περισσότερο κάποιου που συνδέεται με το όνομα του Στάλιν».

Να σημειωθεί πως στη Ρωσία δυναμώνει το αίτημα για την επιστροφή και στην πόλη Βόλβογκραντ του ιστορικού της ονόματος, Στάλινγκραντ. Το αίτημα αυτό υποστηρίζει τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ).