«Εφυγε» ο Μήτσος Σαχίνης
Σάββατο 24 Ιούλη 2004

Ο Μήτσος Σαχίνης
Σε ηλικία 84 χρόνων, πέθανε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο σύντροφος Δημήτρης Σαχίνης. Συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, θα συνοδεύσουν τον μπαρμπα - Μήτσο για το τελευταίο αντίο τη Δευτέρα 26 Ιούλη, στα κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη όπου στις 11 το πρωί θα γίνει η κηδεία του.

Απαρηγόρητη η οικογένειά του, όπως και όλοι όσοι τον γνώρισαν, παλιοί και νεότεροι σύντροφοι και συναγωνιστές στα διάφορα μετερίζια του αγώνα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τον θάνατο του Μήτσου Σαχίνη, σημειώνονται τα παρακάτω:

«Εφυγε από κοντά μας σε ηλικία 84 χρονών, ο σύντροφός μας Δημήτρης Σαχίνης.

Γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1920 και έζησε στη Θεσσαλονίκη. Ο σ. Σαχίνης είναι από τη γενιά των κομμουνιστών που μεγάλωσαν στη διάρκεια της βασιλομεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, του καθεστώτος της βρετανικής καμαρίλας, των διώξεων και των εξοριών των κομμουνιστών και του ρετσινόλαδου του Μανιαδάκη.

Από τα 14 του χρόνια μπήκε στην παραγωγή και διαπαιδαγωγήθηκε στο καμίνι της ταξικής πάλης. Πήρε μέρος στις μεγάλες απεργίες στη Θεσσαλονίκη το 1936 και στη μεγάλη διαδήλωση στις 9 Μάη. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και πήρε μέρος στον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα με τον ΕΛΑΣ. Το 1947 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από το στρατοδικείο σε 2 φορές ισόβια. Φυλακίζεται μέχρι το 1953. Με την αποφυλάκισή του συνεχίζει την παράνομη κομματική του δράση και συμμετέχει επίσης στην ΕΔΑ μέχρι το 1967. Τα χρόνια αυτά ήταν Πρόεδρος του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης. Το 1967 συλλαμβάνεται από τη στρατιωτική χούντα και καταδικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο σε ισόβια. Στη φυλακή υπερασπίζεται τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του 1968 του Κόμματος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οπορτουνιστικής ομάδας. Με την αποφυλάκισή του μετά την πτώση της Χούντας, γίνεται μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος της Εργατικής δουλιάς. Το 1978 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του ΚΚΕ και ξανά το 1981. Από το 10ο έως το 12ο Συνέδριο του Κόμματος ήταν μέλος της ΚΕ. Ηταν επίσης αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ-Σ.

Ο σ. Σαχίνης αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για την εκπλήρωση των ιδανικών του ΚΚΕ. Γνήσιο παιδί της τάξης του, υπηρέτησε με σεμνότητα και αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής του τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης της Εργατικής Τάξης για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο μας.

Η ΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου μας».

Αποτίουν φόρο τιμής

«Ηταν για χρόνια στέλεχος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στήριγμά της σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Θα είναι παρών στους καθημερινούς μας αγώνες για την υπόθεση της εργατικής τάξης, στην πάλη για το σοσιαλισμό», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ με την οποία εκφράζει επίσης τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου της.

Φόρο τιμής στον παλαίμαχο αγωνιστή αποτίουν με ανακοινώσεις το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πολλά εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης, στη νεότερη ιστορία της οποίας συμμετείχε ως δημιουργός κι όχι παρατηρητής.

«Υπήρξε η φωνή της εργατικής τάξης της πόλης μας, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά της μέσα στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής του ΚΚΕ», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Και σημειώνει πως «ο συναγωνιστής Μήτσος Σαχίνης με τη ζωή και την πολύχρονη δράση του αποτέλεσε και θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για κάθε συνδικαλιστή που σέβεται και υπηρετεί τα συμφέροντα και την ιστορική αποστολή της Εργατικής Τάξης. Η ζωή του συναγωνιστή μπαρμπα - Μήτσου Σαχίνη, τον ανέδειξε σε κορυφαία μορφή του ταξικού κινήματος της εργατικής τάξης και η δράση του (ακόμα και μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του) αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

Τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Σαχίνη και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο τον χαρακτηρίζει ως «ιστορικό συνδικαλιστικό και πολιτικό στέλεχος που για χρόνια ξεχώριζε για το πάθος με το οποίο έδινε τους αγώνες τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και στα έδρανα της Βουλής».

Τη βαθιά του συγκίνηση για το χαμό του Μήτσου Σαχίνη δήλωσε και ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Μοσχονάς: «Βάδισε σε όλη του τη ζωή στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής. Οι αγώνες του, μέσα από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν για όλους μας πηγή έμπνευσης. Εκπροσωπώντας την κοινή θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών του Αγίου Παύλου, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στα παιδιά του, σε όλους τους συγγενείς και στην ΚΟΘ του ΚΚΕ», ανέφερε.