ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Προς επίσπευση της καταστροφής
Τετάρτη 28 Ιούλη 2004

Eurokinissi

Θεμελίωση πάνω στα αρχαία του Μακρυγιάννη
Η οριακή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε παρθεί στις 6 του Απρίλη 2004 δημοσιεύτηκε τελικά προχτές, Δευτέρα, στην υπ' αριθμ. 2175/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη.

Θυμίζουμε ότι με οριακή πλειοψηφία είχαν απορριφθεί οι προσφυγές εκπροσώπων του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη που ζητούσαν να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό «πακέτο» (έγκριση οριστικής μελέτης, όροι δόμησης, κτιριολογικό πρόγραμμα κτλ.) με το επιχείρημα της παραβίασης των διεθνών συμβάσεων για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και της ελληνικής νομοθεσίας.

Βεβαίως, και η δημοσίευση της απόφασης, που χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης από τη μεριά της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Μακρυγιάννη, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καταληκτική αφού έρχεται να ανατρέψει παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ (3280/03) - που είχε διαφορετική από τη σημερινή σύνθεση - η οποία έκρινε παράνομη τη συνέχιση των έργων ανέγερσης του μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη.

Εξάλλου, ακόμη εκκρεμεί η εκδίκαση και άλλων προσφυγών από την πλευρά των κατοίκων που έχουν προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς επίσης και προσφυγή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται και η υποβολή μηνύσεων για την καταστροφή των αρχαιοτήτων στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη.

Πάντως, η όλη μεθόδευση δείχνει ότι η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει στην πεπατημένη της προηγούμενης, παρά τις αντιπολιτευτικές κορόνες στις οποίες κατέφευγε πριν. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο σημερινός υφυπουργός Πολιτισμού είχε κάνει μήνυση για ευθύνες υπευθύνων σχετικά με παρανομίες στη διαδικασία του έργου (από την εκπόνηση της μελέτης μέχρι την έκδοση άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων). Ετσι, το πολιτιστικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στην καρδιά της Αθήνας έχει τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.