«Κιβωτός» εικαστικής δημιουργίας
Κυριακή 1 Αυγούστου 2004

Ζωγραφική και χαρακτική, εικονογραφήσεις, εξώφυλλα, σχέδια σατιρικά, σκίτσα πολιτικά, αφίσες και έντυπα... συνθέτουν το δημιουργικό «πρόσωπο» του σημαντικού μας ζωγράφου, εικονογράφου και συγγραφέα Γιάννη Στεφανίδη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το βιβλίο, που φέρει τ' όνομα του δημιουργού. Μία καλαίσθητη έκδοση, που στις σελίδες του, η πολύπλευρη και πολύτιμη εικαστική δημιουργία του Γ. Στεφανίδη συναντάται με τον τρυφερό και βιωματικό συγγραφικό του λόγο.

«Κιβωτό που αρμενίζει εύπλοα μες στο χρόνο» χαρακτηρίζει ο Χρήστος Μπουλώτης το βιβλίο, τονίζοντας πως «σε πρώτο πρόσωπο ο καλλιτέχνης - δημιουργός καταθέτει αυθόρμητα, απροσχημάτιστα, με το ήθος και τη σεμνότητα που τον διακρίνουν, διαπλέοντας σθεναρός οιακιστής ιδεολογίες, σε δύσκολους αλλά και ηπιότερους καιρούς, και, ανεμίζοντας πάντα με νευρώδη αλλά και συνάμα τρυφερή νεανικότητα την ανυπότακτη παντιέρα του».

Το βιβλίο, χωρισμένο σε ενότητες, ξεκινά από τη χαρακτική. Περιλαμβάνει κυρίως έργα από το μυθιστόρημα του Γ. Στεφανίδη, «Πέτρα κυλισάμενη», αλλά και αντιπροσωπευτικά χαρακτικά από το 1955 έως τις μέρες μας. Στις ενότητες της «Ζωγραφικής», «Σπουδές υπαίθρου» και «Κατοχή - Εξορία» που ακολουθούν, περιλαμβάνονται το παλαιότερο εδώ ζωγραφικό του έργο με τίτλο «Οικογένεια» (λάδι του 1942), αλλά και χαρακτικά της Αντίστασης, σχέδια από τα δύσκολα χρόνια της εξορίας στη Λήμνο, τοπία της Ελλάδας κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική η ενότητα με τις εικονογραφήσεις του Γ. Στεφανίδη της σειράς Ελληνική Μυθολογία. «Ο Οιδίποδας τυφλώνεται», «Αντιγόνη» από το βιβλίο «Οιδίποδας», «Η χάρυβδη», «Ο Οδυσσέας στη σχεδία» από την «Οδύσσεια», «Ιάσονας και Μήδεια», «Κένταυρος Χείρωνας και Ιάσονας» από τους «Αργοναύτες», «Πάρις και Ωραία Ελένη» από την «Ιλιάδα», αλλά και έργα από τα βιβλία του Γ. Στεφανίδη, «Η αγάπη πάει σχολείο» και «Το ελιξίριο του Ερωτα» κ.ά. Στην ενότητα «Σκίτσα πολιτικά» φιλοξενούνται τα σκίτσα του Γ. Στεφανίδη που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα» με το ψευδώνυμο «Φάνης».

«Ως καθολικός δημιουργός», σημειώνει ο Χρ. Μπουλώτης, «αναζητά ο Στεφανίδης την έμπνευση παντού και ακονίζει την ευαισθησία, τη δεξιοτεχνία και την επινοητικότητά του σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας έπιπλα, λογής αντικείμενα, ακόμη και όργανα μουσικής, όπως το μυθικό εκείνο μαντολίνο για να παίζει ο Γιάννης Ρίτσος τους χρόνους της κοινής τους, της μοιρασμένης εξορίας... Ο Γ. Στεφανίδης δημιουργεί και πορεύεται μέσα σ' εκείνο το μοναδικής ποιότητας άπλετο ημίφως, όπου τα πολύτιμα μέταλλα σφυρηλατούνται αθόρυβα. Τυχεροί όσοι, εκτός από το έργο του, γνωρίζουν και τον ίδιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πεντανόστιμες ιστορίες από ...ζύμη μαγική! (2010-12-17 00:00:00.0)
Βιογραφικό Του Γιάννη ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (2009-11-01 00:00:00.0)
Βιογραφικό Του Γιάννη ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (2009-03-22 00:00:00.0)
Βιογραφικό Του Γιάννη ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (2008-12-07 00:00:00.0)
Του Γιάννη ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (2007-10-07 00:00:00.0)
Βιογραφικό Του Γιάννη ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (2006-08-13 00:00:00.0)