Τα αυτοχρηματοδοτούμενα...
Πέμπτη 29 Ιούλη 2004

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟΥΣ ΕΠΕΣΑΝ πολλά τα έξοδα των δημόσιων έργων - όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας - και αποφάσισαν λέει να επεκτείνουν το σύστημα της «αυτοχρηματοδότησης» για την περαίωση νοσοκομείων και άλλων κτιρίων δημόσιας χρήσης και κοινής ωφέλειας.

Κι αν δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, σας πληροφορούμε, ότι θα εφαρμοστεί η ίδια «συνταγή», με αυτή της «Αττικής Οδού» και άλλων παρόμοιων έργων.

Με άλλα λόγια, κάποιοι κεφαλαιοκράτες θα αναλάβουν να κτίσουν και να παραδώσουν με το «κλειδί στο χέρι» νοσοκομεία, σχολεία, κλπ. Ολ' αυτά με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης.

Βέβαια, από την τσέπη τους λίγα χρήματα θα βάλουν. Τα περισσότερα θα είναι δάνεια με ευνοϊκούς όρους -όχι σαν αυτούς που παίρνει ο καθένας- και, μάλιστα, με την εγγύηση του Δημοσίου.

Κι όταν τα τελειώσουν, θα τα νοικιάσουν στο κράτος ή στον ενδιαφερόμενο δημόσιο φορέα, μ' ένα ενοίκιο, βέβαια, που θα αφήνει τα ανάλογα κέρδη...

Κι αν νομίζετε, ότι η ιστορία σταματά εδώ, κάνετε μεγάλο λάθος. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, ότι το κόστος αυτών των έργων πρέπει, τελικά, θα βαρύνει τους «χρήστες» τους.

Δεν μπορεί -λένε- να πληρώνουν οι Αθηναίοι τα σχολεία που χρειάζονται οι Πατρινοί ή να πληρώνουν οι Θεσσαλονικείς το νοσοκομείο που χρειάζονται οι Λαρισαίοι...

Οπως καταλαβαίνετε, οι αντιλήψεις αυτές πάνε χέρι - χέρι με το «κοινωνικό κέντρο» όπου, ως γνωστόν, βρίσκεται η ΝΔ, μετά το πρόσφατο συνέδριό της. Να τις χαίρονται.

ΜΕΧΡΙ και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρήκαν τελικά άτυχο τον τίτλο της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομίας περί «επαναπατρισμού κεφαλαίων». Αλλωστε, εδώ και αιώνες «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα».

Η ρύθμιση πάντως βολεύει μια χαρά όσους καταλήστευαν χρόνια τώρα τον ιδρώτα των εργαζομένων και τις κάθε λογής επιδοτήσεις, βγάζοντας τα χρήματα στο εξωτερικό.


Γρηγοριάδης Κώστας

Βολεύει, επίσης και τα τραπεζικά ιδρύματα, όπου θα εισρεύσουν τα εν λόγω κεφάλαια. Μάλλον για αντιστάθμισμα των υποτιθέμενων απωλειών τους από τη ρύθμιση για τα πανωτόκια πρόκειται.