ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Ο «γολγοθάς» ξεκινάει...

Από αύριο ξεκινούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και από τις 9 Αυγούστου στον Πειραιά

Σάββατο 31 Ιούλη 2004

Eurokinissi

Με ιώβεια υπομονή πρέπει να οπλιστούν οι οδηγοί που θα κινούνται στο Λεκανοπέδιο έως τις 31 Αυγούστου
Αν η ζωή των κατοίκων της Αθήνας και πόσο μάλλον αυτών που οδηγούν ήταν ήδη δύσκολη, από αύριο θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερο κουράγιο και υπομονή. Από αύριο και μέχρι τις 31 Αυγούστου (από τις 06:30 έως τις 24:00, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας), τίθενται σε ισχύ οι Ολυμπιακές Λωρίδες και ο ομώνυμος Δακτύλιος (μήκους 36,6 χιλιομέτρων).

Αυτό σημαίνει πως σε οδικούς άξονες με τρεις λωρίδες, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις μία καθώς η αριστερή θα είναι για τα διαπιστευμένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οχήματα και η τελευταία για τα λεωφορεία. Από την άλλη, στους δρόμους που υπάρχουν δύο λωρίδες, όπως η πολυδιαφημιζόμενη Λεωφόρος Μαραθώνος - που όπως λένε οι κυβερνώντες «θα λύσει τα χέρια όλων όσοι μετακινούνται στην Ανατολική Αττική» - η μία θα είναι για τους πολίτες και για τα λεωφορεία, ενώ η άλλη, θα είναι μόνο για τα διαπιστευμένα οχήματα.

Στους δρόμους για την τήρηση του παραπάνω μέτρου, θα βρίσκονται 2.100 τροχονόμοι ενώ το έργο της Τροχαίας θα διευκολύνουν οι δεκάδες κάμερες - χαφιέδες που παρακολουθούν καθ' όλο το 24ωρο τους βασικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου. Το πρόστιμο για τους παραβάτες έχει οριστεί στα 156 ευρώ ενώ όσοι οδηγοί αντιδράσουν στις υποδείξεις των τροχονόμων, θα παραπέμπονται στο Αυτόφωρο.

Τι αλλάζει

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα έχουν ως εξής: Οι Ολυμπιακές Λωρίδες, στο μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του δρόμου και στην πλειοψηφία τους δε βρίσκονται μαζί με τις λεωφορειολωρίδες του ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ. Σε αυτές θα κινούνται μόνο τα οχήματα που μεταφέρουν την Ολυμπιακή Οικογένεια, τα ειδικά λεωφορεία που μεταφέρουν τους θεατές και το προσωπικό των Αγώνων από και προς τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Επίσης θα κινούνται όλα τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης και τα διαπιστευμένα από την «ΑΘΗΝΑ 2004». Στόχος είναι η γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση όλων των παραπάνω στον προορισμό τους.

Από εκεί και πέρα, απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων εφοδιασμού και φορτηγών παντός τύπου άνω των 2,3 τόνων συνολικού επιτρεπόμενου βάρους, σε πούλμαν και τουριστικά λεωφορεία χωρίς έγκυρη Αδεια Πρόσβασης και Στάθμευσης Οχήματος, σε ΙΧ και μοτοσικλέτες κατοίκων ή επιχειρήσεων περιοχών των Εγκαταστάσεων - ανεξάρτητα αν διαθέτουν άδεια πρόσβασης σε Ζώνες Ελεγχόμενης Εισόδου και Κυκλοφορίας - και τέλος στα ταξί.

Οι Οδικοί Αξονες...

Πιο αναλυτικά οι οδικοί άξονες της Αθήνας στους οποίους θα λειτουργήσουν Ολυμπιακές Λωρίδες είναι οι εξής (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας): Λ. Κηφισού (από ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη έως ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος), Λ. Ποσειδώνος (από ανισόπεδο κόμβο Κηφισού - Ποσειδώνος έως κόμβο Βάρης - Βάρκιζας), Βάρης - Κορωπίου (από τον ισόπεδο κόμβο της Καλύμνου έως την Αττική Οδό), Κηφισίας (από τη Λ. Αλεξάνδρας έως τον κόμβο με Αττική Οδό), Βασιλίσσης Σοφίας (από τη Λ. Αλεξάνδρας έως τη Μιχαλακοπούλου), Λ. Αρδηττού (από Βασιλίσσης Ολγας έως Βουλιαγμένης) και Βασιλέως Κωνσταντίνου (από τη Μιχαλακοπούλου έως τη Βασιλίσσης Ολγας).

Στην Λεωφόρο Κύμης, το μέτρο των Ολυμπιακών Λωρίδων ισχύει με κατεύθυνση προς Γαλάτσι από την είσοδο του Ολ. Γυμναστηρίου Γαλατσίου έως την Αναγεννήσεως, από τη Χειμάρας έως την Αφροδίτης και από τη Μ. Αντύπα έως τη Μεσολογγίου. Με κατεύθυνση προς Αττική Οδό από την Αναγεννήσεως έως την Κασταμονής, και από τη Σπύρου Λούη έως την Πέλικα.

Στην Λεωφόρο Καλλιρρόης: με κατεύθυνση προς Αθήνα από τον ανισόπεδο κόμβο Συγγρού - Καλλιρρόης έως τη Βουλιαγμένης. Στην οδό Βούρβαχη το μέτρο ισχύει καθ' όλο το μήκος της.

Στην Λεωφόρο Συγγρού: με κατεύθυνση προς Πειραιά από την οδό Βούρβαχη έως τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιθέας - Συγγρού, ενώ με κατεύθυνση προς Αθήνα από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιθέας - Συγγρού έως την οδό Αριστοτέλους.

Στον Πειραιά - το μέτρο θα ισχύσει από τις 9 Αυγούστου - οι άξονες είναι (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας): 34ου Συντάγματος Πεζικού (από Ελ. Βενιζέλου έως Ομ. Σκυλίτση), Ηρώων Πολυτεχνείου (από Ελ. Βενιζέλου έως 2ας Μεραρχίας), Ακτή Ξαβερίου (από Χατζηκυριακού Μαρίας έως ακτή Μιαούλη), και ακτή Μιαούλη (έως Μπότσαρη).

Παράλληλα το μέτρο περιλαμβάνει τις Λεωφόρους (στα ρεύματα των τελευταίων): Ηρώων Πολυτεχνείου (από Σαχτούρη έως 2ας Μεραρχίας), 2ας Μεραρχίας (από την Ηρώων Πολυτεχνείου έως την ακτή Μιαούλη), Χατζηκυριακού (από την Μπότσαρη έως τη Σαχτούρη), Ακτή Μιαούλη (από την 2ας Μεραρχίας έως την Μπότσαρη στο ρεύμα προς την Ακτή Ξαβερίου).

Τέλος το μέτρο ισχύει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της παράκαμψης Παλλήνης - Λ. Μαραθώνος - τμήμα Λ. Σταυρού Ραφήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολυμπιακές λωρίδες στον Πειραιά (2004-08-08 00:00:00.0)
Οι Ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας (2004-07-23 00:00:00.0)