ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα επεισόδια έντασης...
Τρίτη 25 Απρίλη 2000

Associated Press

Ο Αλβανός Πρόεδρος Ρ. Μεϊντάνι ενώ παρασημοφορεί τον Ου. Κλαρκ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τεταμένη κατάσταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, με αφορμή την προχτεσινή ολιγόωρη κράτηση του επικεφαλής της σερβικής κοινότητας της διαιρεμένης πόλης, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, από άνδρες της «ΚΦΟΡ», και τις χτεσινές συλλήψεις περίπου 100 Σέρβων της ίδιας πόλης που ζητούσαν την άμεση παραπομπή σε δίκη ή απελευθέρωση των 37 ομοεθνών τους κρατουμένων, που πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 12 του μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά διακρίσεων που εφαρμόζουν σε βάρος τους οι άνδρες των πολυεθνικών αποστολών στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, η ατμόσφαιρα στο Κόσσοβο βαραίνει και από την αυξανόμενη, όπως φαίνεται, «δραστηριότητα» ανταρτών του «UCPMB» στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας...

Ασαφής η αιτία κράτησης του Ολιβερ Ιβάνοβιτς

Τον πολιτικό αρχηγό των Σέρβων της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, συνέλαβαν τα ξημερώματα της Κυριακής άνδρες της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ», ενώ ο πρώτος κατευθυνόταν προς το Λεπόσαβιτς. Ωστόσο, οι πληροφορίες για την αφορμή της ολιγόωρης κράτησής του είναι αντιφατικές.

Σύμφωνα αξιωματούχο της ΚΦΟΡ, στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης σταμάτησαν τον Ολιβερ Ιβάνοβιτς γύρω στις 3.45 προχτές τα ξημερώματα προκειμένου να κάνουν έλεγχο στοιχείων. Ωστόσο, ο έλεγχος ρουτίνας μετεξελίχθηκε σε επεισόδιο, που προκάλεσε τις αντιδράσεις δεκάδων Σέρβων που ενημερώθηκαν τάχιστα για την κράτηση του Ιβάνοβιτς και έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν.

Οι άνδρες της «ΚΦΟΡ» υποστήριξαν πως συνέλαβαν τον Ιβάνοβιτς επειδή είχε λήξει η ισχύς διαφόρων πιστοποιητικών. Ωστόσο, ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς εξέφρασε αργότερα στους δημοσιογράφους την έκπληξή του για το γεγονός της δίωρης κράτησής του, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της «ΚΦΟΡ» περί «άκυρων» πιστοποιητικών... Ο ίδιος πρόσθεσε πως διαπληκτίστηκε έντονα με τους στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» και πως το θέμα λύθηκε μόνον όταν ήρθε σε άμεση επαφή με διοικητές και ανώτερους αξιωματούχους της πολυεθνικής δύναμης. Μάλιστα, ο Ιβάνοβιτς ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με το προχτεσινό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγη ώρα αφότου οι στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» οδήγησαν τον Ιβάνοβιτς σε βέλγικο σταθμό ελέγχου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, περισσότεροι από 200 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο κράτησης του Ιβάνοβιτς και διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στρατιώτης της «ΚΦΟΡ» έριξε προειδοποιητική βολή στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος των Σέρβων, φορτίζοντας περισσότερο την ένταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, στη διάρκεια της αντιπαράθεσης, τραυματίστηκαν ελαφρά δυο Σέρβοι και δυο στρατιώτες της «KFOR», είδηση, ωστόσο που δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

H «ΚΦΟΡ» συνέλαβε τους συγγενείς απεργών πείνας!

Ωστόσο, η προχτεσινή «περίεργη» σύλληψη του Ολιβερ Ιβάνοβιτς δεν ήταν η μόνη εξέλιξη που φόρτισε με ένταση την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Χτες, άνδρες της «ΚΦΟΡ» έκαναν μπαράζ συλλήψεων σε βάρος δεκάδων διαδηλωτών, επειδή διαμαρτύρονταν για τις άδικες και πολυήμερες φυλακίσεις 37 ομοεθνών τους που πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 12 του μήνα!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ξένα πρακτορεία, άνδρες της «ΚΦΟΡ» συνέλαβαν και φυλάκισαν ...100 Σέρβους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συγγενείς των απεργών πείνας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το καθεστώς διακρίσεων που επιδεικνύουν οι πολυεθνικές αποστολές «ΚΦΟΡ» και ΟΗΕ σε βάρος της σερβικής μειονότητας. Προ των συλλήψεων, οι διαδηλωτές είχαν... προλάβει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα είτε την άμεση προσαγωγή σε δίκη είτε την άμεση απελευθέρωση των Σέρβων κρατουμένων.

Νωρίτερα, τρεις Σέρβοι γιατροί, που εξέτασαν τους 37 Σέρβους απεργούς πείνας, ανακοίνωσαν πως η υγεία αρκετών εξ αυτών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς διαπίστωσαν πως ο οργανισμός τους είναι σε πλήρη εξάντληση. Ηδη από το περασμένο Σάββατο, δύο από τους 37 απεργούς πείνας μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πρίστινας, καθώς αντιμετώπιζαν σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Επιθέσεις με ρουκέτες κατά σερβικού χωριού

Εννέα εκρήξεις ρουκετών εκδηλώθηκαν το περασμένο Σάββατο κατά σερβικού χωριού στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν θύματα.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες, που κατά πάσα πιθανότητα εξαπολύθηκαν από παρακείμενη αλβανοκατοικούμενη περιοχή, προκάλεσαν ωστόσο υλικές ζημιές σε καταυλισμό Τσιγγάνων και τρεις μεγάλους κρατήρες κοντά στην έδρα των ιταλικών δυνάμεων στο χωριό Γκοράζντεβατς.

Σύμφωνα δε με το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, οι εννέα ρουκέτες ενδέχεται να εκτοξεύτηκαν από φορητό εκτοξευτήρα, αν και οι εκπρόσωποι της «KFOR» πιθανολογούν ότι η επίθεση δεν εξαπολύθηκε με ρουκέτες, αλλά με όλμους.

Στην πυρά παραδόθηκε μίνι οπλοστάσιο...

Δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» κατέστρεψαν χτες σε μεγάλο εργοστάσιο έξω από την Πρίστινα περίπου 13.000 πυροβόλα, 2.500 πιστόλια, 500 αντιαρματικούς πυραύλους, 30.000 εκρηκτικούς μηχανισμούς διαφόρων τύπων και πάνω από 7.500.000 τόνους πυρομαχικών. Ολα αυτά ήταν μερικά από τα όπλα και πυρομαχικά που έχουν κατασχέσει οι δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» μέσα στους τελευταίους εννιά μήνες, αλλά αποτελούν ένα ελάχιστο τμήμα από την πραγματική ποσότητα όπλων που παραμένουν κρυμμένα από τους αντάρτες του πρώην «ΟΥΤΣΕΚΑ» σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα 48ωρο προτού οι άνδρες της «ΚΦΟΡ» παραδώσουν στην πυρά τα παραδοθέντα ή κατασχεμένα όπλα, ένα ακόμη μίνι οπλοστάσιο Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών του «νέου» ΟΥΤΣΕΚΑ, «UCPMB», ανακαλύφθηκε λίγο προτού φθάσει στον προορισμό του, που δεν ήταν άλλος από τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Πρίστινα, ο έλεγχος ρουτίνας ανδρών της «ΚΦΟΡ» σε φορτηγό Κοσσοβάρων Αλβανών σε δρόμο της πόλης Γκνιλιάνε αποκάλυψε πως το φορτηγό μετέφερε κάπου 80 αντιαρματικές νάρκες, 1.000 ζώνες σφαιρών για πυροβόλα όπλα, σαράντα χειροβομβίδες, ένα αυτόματο πυροβόλο και τρία πιστόλια. Ο οδηγός και συνοδηγός του φορτηγού συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες της «ΚΦΟΡ», όταν οι πρώτοι ομολόγησαν με απόλυτη φυσικότητα πως το εκρηκτικό φορτίο τους προοριζόταν για άνδρες του «UCPMB» που δρουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο...