ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται τα χειρότερα...

Αντιμέτωποι με τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στον αγώνα για μια φιλοαγροτική πολιτική, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, η ελπίδα και η απαντοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς

Κυριακή 8 Αυγούστου 2004

ICON

Ηταν 22 Απρίλη του 2004 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, ενάμιση, μόλις, μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, έβαλε στο Λουξεμβούργο «φαρδιά - πλατιά» την υπογραφή της στις αποφάσεις επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη ότι όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά θα εντείνει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφάρμοζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά συνέχεια της υλοποίησης των αποφάσεων του περσινού Ιούνη για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ακόμα πιο οδυνηρή προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δε δίστασε ακόμα και να πανηγυρίσει για την ψήφιση των καταστροφικών μέτρων, που η ίδια, προεκλογικά, χαρακτήριζε απαράδεκτα. Δήλωσε, δε, ικανοποιημένη με τις υποτιθέμενες βελτιώσεις που «πέτυχε» - αναβολή για ένα χρόνο της εφαρμογής των κανονισμών και αύξηση της μεταβατικής περιόδου στον καπνό - οι οποίες δεν ακυρώνουν τον βαθιά αντιαγροτικό χαρακτήρα των αποφάσεων, καθώς αποδέχονται τις χαμηλές ποσοστώσεις, τη μείωση των επιδοτήσεων και την αποσύνδεσή τους σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή. Κι έχοντας τη συνδρομή των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, πέταξε στους αγρότες το «τυρί» των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων που μετατρέπονται σε κοινωνικά επιδόματα αμφιβόλου προοπτικής, αποκρύπτοντας τη «φάκα» των τραγικών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς η υπερψήφιση αυτών των αποφάσεων, με στόχο την επιτάχυνση του ξεκληρίσματός της και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες: Τη δραστική συρρίκνωση τριών βασικών καλλιεργειών για τη χώρα μας, την υποβάθμιση της ποιότητάς τους με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα, στην απασχόληση, στη μεταποιητική βιομηχανία, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και στη γενικότερη παραγωγική οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου.

H ελπίδα και η απαντοχή των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται μόνο στο γνώριμο γι' αυτούς δρόμο του αγώνα με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αναζωογονεί την ύπαιθρο, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Και προϋπόθεση για να πετύχουν το στόχο τους είναι να συμμαχήσουν με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης.


Ελένη ΤΖΗΚΑ