Το ΚΚΕ προτείνει...
Κυριακή 8 Αυγούστου 2004

Ημερήσιος Κήρυκας

Με την υπερψήφιση και από την κυβέρνηση της ΝΔ των τριών νέων κανονισμών για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ που είχε συμφωνήσει τον Ιούνη του 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θα ολοκληρωθεί με τους νέους κανονισμούς για τα οπωροκηπευτικά, το κρασί και τη ζάχαρη.

Οι βασικότεροι στόχοι της ενδιάμεσης αναθεώρησης που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι:

Αυτή την αναθεώρηση η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προπαγάνδιζε σαν μεγάλο επίτευγμα για τους αγρότες παρουσιάζοντας ότι δήθεν εξασφάλισε προνόμια μέχρι το 2013 ενώ έγινε ακριβώς το αντίθετο καθώς όχι μόνο αφαιρέθηκαν, αλλά και καταργούνται επιδοτήσεις.

Η ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ συμφωνούσε σ' όλα όσα αποφασίστηκαν για τη νέα ΚΑΠ, ασκούσε κριτική σε επιμέρους ζητήματα χωρίς να αμφισβητεί την ουσία των αποφάσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης. Κι όταν έγινε κυβέρνηση, αποδέχτηκε, πρόβαλε και προβάλλει την αναθεώρηση της ΚΑΠ με τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ.

Οι στόχοι της νέας ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ επιταχύνονται με τη στασιμότητα και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται επιδοματική πολιτική για να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες. Για παράδειγμα ο βαμβακοπαραγωγός θα επιδοτείται με 33 χιλιάδες δραχμές το στρέμμα για το μέσο όρο των στρεμμάτων που καλλιεργούσε την περίοδο 2000 - 2002, αν αντί για βαμβάκι καλλιεργήσει κάτι άλλο ή ακόμα και να μην καλλιεργήσει τίποτα. Αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα και για την κτηνοτροφία και βέβαια μέχρι να φύγουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες από την παραγωγική διαδικασία. Το παραπάνω παράδειγμα είναι ένας από τους πολλούς μηχανισμούς που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να κάνουν κυρίαρχους τους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Το ΚΚΕ αντιστάθηκε σθεναρά και στην ευρωβουλή και στο ελληνικό κοινοβούλιο για να μην περάσει αυτή η πολιτική του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, με την ενημέρωση και την αναλυτική παρουσίαση από το «Ριζοσπάστη», αλλά και με περιοδείες, συγκεντρώσεις και έμπρακτη στήριξη των αγώνων, όπως τη συγκέντρωση της Κέρκυρας και άλλες χωρίς να σημαίνει ότι οι προηγούμενες αναθεωρήσεις ήταν καλές.

Το ΚΚΕ σ' όλη τη διάρκεια αγωνίστηκε και συνεχίζει ν' αγωνίζεται για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας που θα αναπτύσσονται και θα αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες της γεωργίας σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα προωθεί τη διατροφική αυτάρκεια κι ανεξαρτησία της χώρας μας απέναντι στις πολυεθνικές τροφίμων, θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και θα διασφαλίζει το εισόδημα για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Βασικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης είναι:

Για το ΚΚΕ δεν είναι μονόδρομος η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων επιχειρηματιών και το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που εφαρμόζεται με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας στο όνομα της οποίας αποφασίστηκε η νέα ΚΑΠ.

Σε αυτές τις πολιτικές του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αντιπαραθέτουμε τον αναπτυγμένο παραγωγικό συνεταιρισμό. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός μπορεί ν' αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του μικρού και κατατεμαχισμένου κλήρου, τα υψηλά ενοίκια κλπ.

Μπορεί ακόμα να αξιοποιήσει τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, να μειώσει το κόστος παραγωγής, να αυξήσει την παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας, να διασφαλίσει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Αυτός ο συνεταιρισμός που το ΚΚΕ προτείνει μπορεί να συμβάλλει και στην απασχόληση, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας, αφού θα αγκαλιάζει την παραγωγή, τη μεταποίηση, εμπορία και διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων.

Η πρόταση του ΚΚΕ δε χωρά στην ΚΑΠ και δεν είναι εφαρμόσιμη στα πλαίσια των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπηρετούν τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί έχει αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα κι αντιστρατεύεται τα συμφέροντα αυτά.

Το ΚΚΕ προωθεί την πολιτική της λαϊκής συμμαχίας, πρωτοστατεί και στηρίζει τις συσπειρώσεις όπου από κοινού οι μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι, άνεργοι θα δημιουργήσουν το δικό τους λαϊκό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία όπου εκεί θα βρει εφαρμογή και η πρόταση για την αγροτική οικονομία. Σε αυτό θα συμβάλλουν οι αγώνες που έγιναν, αλλά πολύ περισσότερο αυτοί που έρχονται παρά τα εμπόδια και τα αυταρχικά μέτρα που παίρνονται, αφού υπάρχει η εμπειρία να παραμερίζονται.

Συμβάλλει και θα έχει όλο και μεγαλύτερη συμβολή στο μέλλον η ενίσχυση του ΚΚΕ, εκλογικά αλλά και οργανωτικά, για να παίξει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το ρόλο του.


*Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Του Βαγγέλη ΜΠΟΥΤΑ*