ΠΑΜΕ
Τιμούμε τους νεκρούς που έχτισαν τα Ολυμπιακά έργα

Την Τρίτη, 10 του Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Κυριακή 8 Αυγούστου 2004

Ο Αντρ. Ζαζόπουλος
Στα 13 μέλη της εργατικής τάξης, την παραγωγό του πλούτου, που έπεσαν νεκροί στα εργοτάξια-κάτεργα, για να γίνουν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 10 του Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Εργάτες που οι ζωές τους θυσιάστηκαν για να μπορούν σήμερα μεγαλοπαράγοντες και πολιτικοί να δηλώνουν «παρών» σε κάθε τελετή εγκαινίων και να κορδώνονται σαν παγόνια μπροστά στις κάμερες. Για να μπορούν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και των πολυεθνικών να μετρούν τα δισεκατομμύρια ευρώ τους. Ενα μάτσο ματωμένα χαρτιά, που έβγαλαν εξαναγκάζοντας τους εργάτες να δουλεύουν ασταμάτητα, νύχτα και μέρα, φθάνοντας μέχρι και τη φυσική τους εξόντωση.

Για τους δεκατρείς νεκρούς εργάτες στα Ολυμπιακά έργα δεν πλήρωσε κανένας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. «Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, συνεχίζει, των εγκλημάτων αυτών ίσως στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων να στρογγυλοκάθονται στις θέσεις των επισήμων!». Και προσθέτει: Ο χαμός των εργατών «έρχεται να υπογραμμίσει το απάνθρωπο πρόσωπο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την υποκρισία των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και των εμπόρων του ολυμπισμού, που πατάνε "επί πτωμάτων" για κέρδη και την προβολή τους». Γι' αυτό την Τρίτη οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν μαζικό «παρών», για «να τιμήσουμε αυτούς που το αξίζουν. Να καταδικάσουμε τους κερδοσκόπους. Να στιγματίσουμε τους υποκριτές και τους φαρισαίους».

Ο Γ. Μαυρίκος
Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ» για τη σημασία της εκδήλωσης: «Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ δεν είναι ένα άνευρο μνημόσυνο. Ερχεται σαν συνέχεια επίμονων προσπαθειών, σημαντικών αγώνων, καταλήψεων και απεργιών που οργάνωσαν όλα αυτά τα χρόνια τα ταξικά συνδικάτα για τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών. Τώρα στην τελική ευθεία η συγκέντρωση της Τρίτης είναι και φόρος τιμής και κύρια έρχεται να υπογραμμίσει τις ευθύνες των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους, που μπροστά στο κέρδος σκότωσαν 13 εργάτες, σακάτεψαν πολλούς άλλους και δεκάδες τους έριξαν στα αναπηρικά καροτσάκια. Δίχως κανένας να πάει φυλακή! Η εκδήλωση αυτή αποτελεί και δέσμευση του ΠΑΜΕ ότι η ταξική πάλη θα συνεχιστεί και θα οξύνεται για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Τα ταξικά συνδικάτα είναι οργανώσεις "παντός καιρού". Ετσι, απευθύνουμε έκκληση για καθολική συμμετοχή όλων στη συγκέντρωση. Παρά τη ζέστη και τις άδειες η παρουσία επιβάλλεται να είναι αντάξια του προβλήματος».

Ο 21χρονος οικονομικός μετανάστης Ερι Ζίλφο, ηλεκτροτεχνίτης, δίνοντας και αυτός το στίγμα της συγκέντρωσης, λέει: «Η εκδήλωση αυτή γίνεται για να τιμήσουμε τους νεκρούς συναδέλφους μας αλλά και για να δείξουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι γι' αυτούς τους θανάτους. Μέσα στα ονόματα των νεκρών συναδέλφων βρίσκονται και ονόματα Αλβανών εργατών. Ιδιαίτερα οι μετανάστες, μπροστά στο φόβο της απέλασης, βιώνουμε ακόμα πιο άγρια το καθεστώς εκμετάλλευσης. Ετσι, όλοι μαζί, Ελληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να δώσουμε μαζικό "παρών" στην εκδήλωση της Τρίτης».

Τέλος, ο Αντρ. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, δήλωσε: «Των όποιων ρεκόρ πραγματοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες προηγούνται τα ρεκόρ των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Ρεκόρ εγκλημάτων στην κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με 13 εργατικές οικογένειες να ντύνονται στα μαύρα. Ρεκόρ κερδών για την κάστα των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσα από το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Ρεκόρ κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την εκπλήρωση του "εθνικού στόχου". Ρεκόρ μέτρων τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος. Και, βέβαια, νέες επιδόσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ρεκόρ τρελών κερδών για τις πολυεθνικές, τους χορηγούς, μεγαλεμπόρους. Στις όποιες επιδόσεις της κυρίαρχης τάξης και των πολιτικών διαχειριστών των συμφερόντων της απαντάμε με δυνάμωμα των γραμμών του αγώνα, όξυνση της ταξικής πάλης. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε με τη συγκέντρωσή μας».





Ο Ερ. Ζίλφο