ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Οχι» στο ξεπούλημα του ΞΕΝΙΑ

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιωαννίνων που συμπαρίσταται και στους συναδέλφους της Αθήνας

Σάββατο 7 Αυγούστου 2004

ICON

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κέντρο της Αθήνας
Την αντίθεσή του στο δρομολογούμενο από το Δήμο Ιωαννιτών ξεπούλημα του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ και του περιβάλλοντα χώρου σε ιδιώτη εκφράζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιωαννίνων. Με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα και τους μαζικούς φορείς του νησιού να απαιτήσουν να παραμείνει το ΞΕΝΙΑ και ο περιβάλλον χώρος («Κουραμπάς») στο Δήμο Ιωαννιτών, να ανακαινιστεί και να επεκταθεί με ήπια μορφή χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σε μία περίοδο που στο χώρο των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις επικρατεί αγανάκτηση και δυσαρέσκεια εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, το θέμα του ΞΕΝΙΑ επανέρχεται στην πόλη των Ιωαννίνων. Το Σωματείο εκφράζει την αντίθεσή του στο ξεπούλημα, υπογραμμίζοντας: «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει τη δημοτική περιουσία που αποκτήθηκε και αξιοποιήθηκε με χρήματα των δημοτών, ειδικά όταν πρόκειται για το ΞΕΝΙΑ που αποτελεί και ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη.

Με το ξεπούλημα του ΞΕΝΙΑ, σημειώνεται, ο περιβάλλων χώρος καθίσταται απαγορευτικός για τους δημότες και η προτεινόμενη αξιοποίησή του συμβάλλει στην παραπέρα τσιμεντοποίηση του κέντρου. Σε μια περίοδο που ο τουρισμός στη χώρα διέρχεται σοβαρή κρίση, το ξεπούλημα του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη και η δημιουργία ξενοδοχειακού μεγαθηρίου στην πόλη, θα συνθλίψει τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Το Σωματείο διερωτάται, γιατί μπορεί ένας ιδιώτης να μετατρέψει το ΞΕΝΙΑ σε κερδοφόρα επιχείρηση όταν θα πληρώνει μάλιστα και σημαντικό ποσό για ενοίκιο, και δεν το μπορεί ο Δήμος Ιωαννιτών... Αντίθετα εκτιμάται πως ο δήμος σε συνεργασία με το έμψυχο υλικό του ξενοδοχείου, τους εργαζόμενους, έχει τη δυνατότητα να ξαναφτιάξει το ΞΕΝΙΑ με τέτοιες υποδομές ώστε να είναι προσιτό σε όλους τους δημότες και να αποτελεί κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση που θα προσφέρει σημαντικά έσοδα στο δήμο.

Τέλος, το Σωματείο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους ξενοδοχοϋπάλληλους στην Αθήνα οι οποίοι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαιτώντας να ζουν με αξιοπρέπεια, με μισθό 1.100 ευρώ, μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, 7ωρο - 5ήμερο, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων.