ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Στο προσκήνιο και ο Λαφοντέν

Τρίτη 10 Αυγούστου 2004

Associated Press

Ευρηματικοί οι διαδηλωτές στο Βερολίνο
Χτες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της λεγόμενης κοκκινοπράσινης κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαμαρτυρίες και κατά των αντιπολιτευόμενων «χριστιανικών» κομμάτων, αφού κι αυτά ψηφίζουν - με φραστικές διαφορές - την ίδια πολιτική τόσο στο Μπούντεσταγκ όσο και στο Μπούντεσρατ (αντίστοιχα με την Κάτω και την Ανω Βουλή, ή τη Βουλή και τη Γερουσία σε άλλα κράτη).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε μεγαλύτερες και μικρότερες πόλεις των ακόλουθων πέντε ανατολικών κρατιδίων (πρώην ΓΛΔ) και επιπλέον στην πόλη Μπράουνσβαϊγκ του δυτικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας. Μάλιστα, σ' αυτή την πόλη είναι η τρίτη κατά σειρά διαμαρτυρία κατά της «Ατζέντας 2010», δηλαδή του «μεταρρυθμιστικού έργου» της κυβέρνησης σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Τα συνθήματα, οι σύντομες ομιλίες και τα σφυρίγματα των διαδηλωτών υπήρξαν παντού σαφέστατα, και, όπως προηγούμενα, συγκεντρωμένα στο αίτημα να ανακληθούν τα μέτρα, δηλαδή να υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Οι μεγάλες πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις είναι: Μαγδεμβούργο, Χάλη, Χάλμπεστατ, Ασερλέμπεν, Ντεσάου και Στένταλ (Σαξονία - Ανχάλτη), Γένα, Γκέρα και Πέσνεκ (Θουριγγία), Ρόστοκ, Στράλζουντ, Σβερίν και άλλες μικρότερες πόλεις (στο κρατίδιο του Μεκλενμβούργου - Πρόσω Πομερανίας), Δρέσδη και Λιψία (στη Σαξονία), Ζένφτενμπεργκ (του Βρανδενμβούργου) και Μπράουνσβαϊγκ (δυτική Κάτω Σαξονία).

Την πρωτοβουλία για το κίνημα διαμαρτυρίας την είχαν οι Σύνδεσμοι ανέργων, μεσαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα, εκκλησιαστικές οργανώσεις και το ΚΟΔΗΣΟ. Αυτό το κόμμα έχει μεν πάρει αποφάσεις κατά της «Ατζέντας 2010» της κυβέρνησης, αλλά, όπως αποδείχνεται, δε θέλει ή δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής αυτού του κινήματος, επειδή ταλαντεύεται μεταξύ συμπολίτευσης (συγκυβέρνησης) και αντιπολίτευσης.

Επίσημα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει έως τώρα θέση στα αιτήματα των διαδηλωτών, αφήνει όμως να διαφανεί ότι «βασικά εμμένει» στην Ατζέντα της και αν διαπραγματευτεί θα πρόκειται μάλλον για λεπτομέρειες. Πάντως, ο πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντενφέρινγκ, και άλλοι ηγετικοί παράγοντες των σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων εξέφρασαν την «αγανάκτησή» τους, επειδή οι διαδηλωτές κατεβαίνουν τώρα στους δρόμους με το ίδιο σύνθημα «Είμαστε ο λαός», όπως το 1989, κατά του «ανελεύθερου» καθεστώτος της ΓΛΔ!

Ο Λαφοντέν στο προσκήνιο

Ο καταργηθείς πρώην πρόεδρος του SPD (και υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του καγκελάριου Σρέντερ), Οσκαρ Λαφοντέν, σε συνέντευξή του στον «Σπίγκελ» δήλωσε ότι ο Σρέντερ με την πολιτική του έχει «δυσφημιστεί» και πρέπει να παραιτηθεί. Ο ίδιος, είπε, «θα αγωνιστεί για να αλλάξει το SPD την πορεία του και να ακούσει επιτέλους το λαό».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Λαφοντέν προβαίνει σε δηλώσεις κατά του Σρέντερ, όμως η πρώτη φορά που βάζει ζήτημα παραίτησης του καγκελαρίου και ότι «θα αγωνιστεί» για την αλλαγή της πολιτικής του SPD.

Θεωρείται βέβαιο ότι την αφορμή για την έντονη φρασεολογία του την έδωσε «ο δρόμος». Το κύμα διαμαρτυρίας που ογκώνεται και η προσπάθειά του να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που εκδηλώνονται γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και μέσα στις γραμμές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου τελευταία σημειώνονται διάφορες «αριστερές» κινήσεις με φραστική απειλή για ίδρυση κόμματος «αριστερά» του SPD. Φυσικά ο Λαφοντέν βλέπει και τον κίνδυνο - με τη συνεχιζόμενη πολιτική - το SPD να χάσει τις επόμενες εκλογές, και την κυβέρνηση να αναλάβουν οι άλλοι, οι «χριστιανοί» εκτελεστές των εντολών του γερμανικού και του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ