«Ευμενίδες» στην Επίδαυρο
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004

Με τις «Ευμενίδες», το τρίτο μέρος της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου, επιστρέφει μετά από χρόνια στην Επίδαυρο, η μεγάλη τραγωδός Αννα Συνοδινού. Λόγω της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή, η παράσταση θα δοθεί Σάββατο και Κυριακή.

Εκτός από τον κύριο ρόλο, η Ελληνίδα ηθοποιός ανέλαβε και την επιμέλεια της σκηνοθεσίας σε μία παράσταση που υπογράφουν η Λαλούλα Χρυσικοπούλου τα σκηνικά - κοστούμια, ο Νίκος Ξανθούλης τη μουσική, ο Χάρης Μανταφούνης τη χορογραφία και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τη μετάφραση. Στις «Ευμενίδες» ο μητροκτόνος Ορέστης κυνηγημένος από τις Ερινύες τις οποίες υποκινεί το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας, φθάνει ικέτης στην Αθήνα. Την προστασία και την υπεράσπιση του Ορέστη αναλαμβάνει ο Απόλλωνας, ενώ οι Ερινύες απαιτούν την τιμωρία του. Την απόφαση για τη μοίρα του Ορέστη καλείται να πάρει η Αθηνά, η οποία ορίζει στους Αθηναίους πολίτες να ψηφίσουν, στον Αρειο Πάγο. Με την αθώωση του Ορέστη οι Ερινύες, μετατρέπονται σε Ευμενίδες.

Στις «Ευμενίδες» ο Αισχύλος καταγράφει πλέον τη νέα ηθική τάξη πραγμάτων έτσι, όπως σηματοδοτείται από τους νέους θεσμούς και τον εξευμενισμό των εκδικητών.

Παίζουν: Αννα Συνοδινού, Πέπη Μεταλλείδου, Κώστας Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μάνια Τεχριτζόγλου, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Μάρα Κουκουλά, Ρηνιώ Κυριαζή, Ζωή Φυτούση κ.ά.