Μεταολυμπιακή «κληρονομιά» οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες

Οι προδιαγραφές που έθεσαν οι κυβερνώντες για το σύστημα C4I αποδεικνύουν ότι οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες εγκαταστάθηκαν για να μείνουν, να απλωθούν σε όλη την Ελλάδα και έχουν στόχο το λαϊκό κίνημα. Η «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων απλά αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως πρόσχημα

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004

Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι υπηρεσίες που ελέγχουν προετοίμαζαν την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών χαφιέδων στους δρόμους. Δηλαδή, των συστημάτων παρακολούθησης, με κάμερες και μικρόφωνα, όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου. Πρόβαλλαν και προβάλλουν τη δικαιολογία ότι το σύστημα αυτό εγκαταστάθηκε για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την ασφάλεια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως, οι προδιαγραφές, που οι ίδιοι οι κυβερνώντες έθεσαν γι' αυτό το πανάκριβο σύστημα, αποδεικνύουν ότι στόχος των ηλεκτρονικών χαφιέδων είναι το λαϊκό κίνημα. Το σύστημα C4I, που εγκατέστησε η διαβόητη αμερικανική εταιρία SAIC, δηλαδή η CIA, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, βέβαια, υιοθέτησε η διάδοχος της ΝΔ, έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει όλα όσα καταγράφονται, να αναγνωρίζει «υπόπτους», να συγκρίνει στοιχεία που συλλέγονται σε άλλες βάσεις δεδομένων («προμηθευτές υπηρεσιών οπτικών και ακουστικών δεδομένων», τους ονομάζουν οι αρμόδιοι) και γενικά να φακελώνει τους πάντες και να είναι σε θέση να ανακαλεί από τη «μνήμη» του ό,τι καταγραμμένα στοιχεία διαθέτει για οποιονδήποτε τη στιγμή που θα ζητηθούν αυτά και προς τα πίσω. Και, βέβαια, οι προδιαγραφές προβλέπουν όλο αυτό το δίκτυο προηγμένου τεχνολογικά και αυτοματοποιημένου χαφιεδισμού, να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και για πάντα.


Eurokinissi

Πριν μερικά χρόνια, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διόρισε μια επιτροπή (ένας καθηγητής Πολυτεχνείου, ένα στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ένα του Δημόσιας Τάξης και τέσσερις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.) για να καθορίσει τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων επρόκειτο να στηθεί το «Κλειστό Κύκλωμα Ασφάλειας και Επιτήρησης δρόμων και περιοχών αστυνομικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Η εισήγηση της επιτροπής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης παραδόθηκε στις 26/7/2002 και βάσει αυτής προχώρησε η προμήθεια των καμερών παρακολούθησης.

Ως μία από τις λειτουργίες που προβλέφτηκε να επιτελεί το σύστημα ήταν και η «συνεχής ηχογράφηση οπτικοακουστικού σήματος από όλες τις κάμερες του συστήματος, ψηφιακά επεξεργασμένο σε 24ωρη βάση και για 365 μέρες το χρόνο». Με βάση την εισήγηση τα αποθηκευμένα αυτά οπτικά και ηχητικά σήματα μπορούν να γίνουν αντικείμενο παραπέρα «επεξεργασίας» και «ανάλυσης» για να «εξαχθούν πληροφορίες».

Σε ό,τι αφορά στη διάρθρωση του συστήματος παρακολούθησης των πολιτών, βάση αποτελούν οι περίπου 1.600 κάμερες εγκαταστημένες στους δρόμους της Αθήνας και στις λεγόμενες Ολυμπιακές περιοχές. Ακόμα προβλέπονται μερικές δεκάδες Κέντρα Μεταβίβασης Σήματος, τουλάχιστον τέσσερα Κέντρα Διοίκησης και ένα Κέντρο Διεύθυνσης Δικτύου.


Eurokinissi

Οι κάμερες λειτουργούν υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και ακραίες. Οριζόντια η κάμερα μπορεί να περιστρέφεται κατά 350 μοίρες, ενώ κάθετα κατά συν/πλην 80 μοίρες από την οριζόντιά της θέση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δει, να παρακολουθήσει και να καταγράψει σχεδόν τα πάντα, σχεδόν παντού, γύρω από το σημείο όπου την έστησαν.

Επίσης, μπορεί να καταγράψει και πρόσωπα ή αντικείμενα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Οι προδιαγραφές περιστροφής τους ορίζουν ότι πρέπει να κινούνται στον οριζόντιο άξονα με ταχύτητα τουλάχιστον 7 μοίρες ανά δευτερόλεπτο. Στον δε κάθετο με τουλάχιστον 5 μοίρες το δευτερόλεπτο. Φυσικά μπορούν να κάνουν και «ζουμ».

Τι καταγράφουν ακριβώς

«Η κεντρική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος είναι η προηγμένη επεξεργασία οπτικών και ακουστικών σημάτων, με στόχο τον αυτόματο, μέσω υπολογιστή, εντοπισμό συμβάντων αστυνομικού ενδιαφέροντος», γράφει η επιτροπή του υπουργείου.

Τι ακριβώς παρουσιάζει ενδιαφέρον για την αστυνομία; Μια πρώτη απάντηση δίνεται λίγο παρακάτω: «Με τις εικόνες ...μπορούμε να εντοπίσουμε έναν ύποπτο πεζό».

Ακολουθεί η ενότητα σχετικά με το τι ακριβώς καταγράφουν οι κάμερες. Πέρα από καταστάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Τροχαίας (π.χ. «Ανίχνευση παράνομης στάσης ή στάθμευσης οχημάτων») διαβάζουμε:

- Ανίχνευση αφύσικης κυκλοφορίας και συγκέντρωσης ατόμων.

- Ανίχνευση ιδιαίτερων ήχων-πυροβολισμών-εκρήξεων».

- Ανίχνευση φωνητικών κλήσεων-κραυγών.

- Ανίχνευση ατόμων με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά τους.

Αρα, ανεξάρτητα από τι ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και τα διάφορα φερέφωνά τους (και στον Τύπο), οι κάμερες ζητήθηκε να έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:

- Να παρακολουθούν και να καταγράφουν εικόνες από συγκεντρώσεις (ήδη είχαμε την πρώτη απόπειρα με τη συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων την προηγούμενη βδομάδα, όταν μια τέτοια κάμερα στράφηκε από αστυνομικούς, στο κέντρο ελέγχου, στο σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι απεργοί).

- Να καταγράφουν ευρείας γκάμας ηχητικά σήματα. Σημειώστε ότι όλο αυτό το διάστημα, επίσημα ή ανεπίσημα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι κάμερες καταγράφουν απλά κρότους από εκρήξεις και πυροβολισμούς. Ωστόσο, οι προδιαγραφές που οι κρατικές υπηρεσίες έθεσαν για καταγραφή και «φωνητικών κλήσεων-κραυγών» αυτόματα σημαίνει ότι καταγράφουν, π.χ., και συνθήματα. Κι αν για την ώρα μένουν εκεί, αν όμως έχουμε μπει σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι, ποιος εγγυάται ότι μεθαύριο δε θα καταγράφονται ακόμα πιο «χαμηλές συχνότητες» (προσωπικές συνομιλίες), πάντα με γνώμονα κάποιου είδους «ασφάλεια»;

- Να θέτουν τις βάσεις για ψηφιακή παρακολούθηση και ψηφιακή διασταύρωση ακόμα και των λεγόμενων ευαίσθητων και προσωπικών μας δεδομένων. Είναι γνωστό ότι με διάφορα προσχήματα («τρομοκρατία» και «λαθρομετανάστευση») η ΕΕ εδώ και καιρό μεθοδεύει την έκδοση κατ' αρχάς διαβατηρίων και ακολούθως ταυτοτήτων, με αποθηκευμένα σε μικροτσίπ δεδομένα, όπως τα σχετικά με την ίριδα του ματιού. Τα αυτά στοιχεία θα είναι αποθηκευμένα και σε κεντρική βάση δεδομένων. Αν παράλληλα έχει στηθεί κι ένα δίκτυο καμερών που να μπορεί τεχνικά να «διαβάζει» το πρόσωπο ενός διαδηλωτή στο δρόμο, μετά το κέντρο όπου μεταβιβάζεται το σήμα να διασταυρώνει τα στοιχεία αυτά με όσα έχει στην αρχική βάση δεδομένων, τότε οι αρχές ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουν ποιος ακριβώς διαδηλώνει, σε ποιο σημείο, ακόμα και τι συνθήματα χρησιμοποιεί.

Κι αν όλα αυτά τα οργουελικά ακούγονται (ή δήθεν ακούγονται) σε κάποιους υπερβολικά και παράλογα, τότε γιατί τέθηκαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυτές οι προδιαγραφές για τις κάμερες που εγκαταστάθηκαν στους δρόμους;

Κι αν ακόμα υποστηριχτεί (από τους πρώην ή νυν κυβερνώντες, ή τα φερέφωνά τους) ότι ναι μεν ζητήθηκαν αρχικά τέτοιες προδιαγραφές, αλλά τελικά πρυτάνευσε το δημοκρατικό αίσθημα, και τα πράγματα δεν είναι τόσο σκούρα όσο φαίνονται, ποιος ακριβώς μπορεί να το ελέγξει και να το επαληθεύσει;

Σημειώστε επ' αυτού ότι τα στελέχη της αρμόδιας Αρχής ελέγχου («Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα») παραδέχονται - έστω και ανεπίσημα - ότι ούτε το προσωπικό έχουν για να διαπιστώσουν τι ακριβώς καταγράφουν όλες οι κάμερες, ποιος το επεξεργάζεται, πού το αποθηκεύει και για πόσο. Ούτε καν γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται όλες (περίπου 1.600) οι κάμερες που έχουν τοποθετήσει οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες στο Λεκανοπέδιο.

Κάμερες παντού

«Η παραγωγή και παροχή των υπηρεσιών (σ.σ.: των συστημάτων παρακολούθησης) δεν υπόκειται σε γεωγραφικούς περιορισμούς, αν και ο υποψήφιος προμηθευτής (σ.σ.: των συστημάτων) προβλέπεται να τα δώσει πρώτα για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής (σ.σ.: και όχι απλά της Αθήνας). Ο προμηθευτής πρέπει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα επέκτασης της πρόσβασης στις προσφερόμενες υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο, όπως και (σ.σ.: να εξασφαλίσει) τις τεχνικές και διοικητικές προϋποθέσεις που να επιτρέψουν την ουσιαστική συνεργασία με άλλους σχετικούς προμηθευτές υπηρεσιών οπτικών και ακουστικών δεδομένων...», σημειώνει η επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Επομένως, οι κυβερνώντες είχαν τουλάχιστον από το 2002 κατά νου τη λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης που δε θα περιορίζεται χρονικά μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή μόνο στην Αθήνα και στην Αττική. Ηθελαν και μεθοδεύουν την εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης που θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και θα μπορεί να «συνεργάζεται» και να αλληλοσυμπληρώνεται με άλλα δίκτυα παρακολούθησης. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίες οι φωνές που ακούγονται πυκνότερα τελευταία (π.χ. του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου) και που θέλουν τις κάμερες να επεκτείνονται και στις εθνικές οδούς και στα σύνορα...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ