ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαρκές το έγκλημα του ιμπεριαλισμού

Με συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης τίμησαν χτες τους νεκρούς του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004

Eurokinissi

Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα συνεχίζεται. Το ίδιο και οι αγώνες των λαών ενάντια στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους μακελάρηδες, που δε χόρτασαν αίμα και χρήμα και συνεχίζουν να αιματοκυλούν την ανθρωπότητα, σπέρνοντας πτώματα και εκμετάλλευση σε καιρό πολέμου και ειρήνης.

Η επέτειος της συμπλήρωσης 59 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, ήταν μόνο η αφορμή για το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να βγουν χτες στους δρόμους της πόλης και να καταδικάσουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Η κατοχή και ο πόλεμος που μένονται στο Ιράκ, η καθημερινή εξόντωση του παλαιστινιακού λαού, οι πρόσφατες επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, αλλά και η καθημερινή εκμετάλλευση που δέχονται οι εργαζόμενοι όλων των χωρών στο όνομα της αύξησης των κερδών για τους λίγους, αποτελούν τα σύγχρονα, διαρκή εγκλήματα που βάζουν ψηλά τον πήχη για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ στο Αγαλμα Βενιζέλου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χάρης Παπαγεωργίου, νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. «Πενήντα εννιά χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συναγερμό από τις εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» σημείωσε ο Χάρης Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε ότι «οι εκφραστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων εξακολουθούν να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους».

«Κοντά στους ήδη υπάρχοντες διεθνείς οργανισμούς, δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί βίας και τρομοκράτησης των λαών και των κινημάτων, όπως είναι ο Ευρωστρατός και η Ευρωαστυνομία, που είναι ενταγμένοι στον κοινό σχεδιασμό και με τη νομοθεσία που περιορίζει ολοένα και περισσότερο τις λαϊκές και δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, αναδεικνύοντας όλο και πιο καθαρά το στυγνό αντιλαϊκό και ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Σήμερα, 59 χρόνια μετά, ο κίνδυνος του πυρηνικού ολέθρου όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά εξακολουθεί να μεγαλώνει», τόνισε ο Χάρης Παπαγεωργίου.

Οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, στην είσοδο του οποίου θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Από την πορεία δεν έλειψαν και τα συνθήματα ενάντια στην «Ολυμπιάδα του ΝΑΤΟ, της ντόπας και των πολυεθνικών» που ανοίγει την αυλαία της την Παρασκευή, αλλά και για τα αντιδραστικά μέτρα αστυνόμευσης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος που επιβάλλονται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με την αγαστή συνδρομή του ΝΑΤΟ. Οι φιλειρηνιστές κατέληξαν έξω από το βρετανικό προξενείο και αφού απότισαν φόρο τιμής στους 13 νεκρούς εργάτες των Ολυμπιακών έργων, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις αρχές του Σεπτέμβρη.