ΕΡΜΑΛ ΖΙΛΦΟ
Μαζί ενάντια στην πολιτική της εκμετάλλευσης
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004

Ξεχωριστή στιγμή της συγκέντρωσης ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα να χαιρετίσει εκ μέρους των φίλων και συγγενών των Οικονομικών Μεταναστών, ο νεολαίος εργάτης Ερμάλ Ζίλφο από την Αλβανία.

«Ολα αυτά τα χρόνια, είπε, της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, γίνεται προσπάθεια να μας πείσουν για το "Ολυμπιακό ιδεώδες". Γίνονται πανηγυρισμοί από τους αρμόδιους για την έγκαιρη αποπεράτωση των μεγάλων και επιβλητικών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ομως κρύβουν σκόπιμα και έντεχνα τι συνέβη κατά την κατασκευή τους.

Χιλιάδες εργάτες δουλέψανε σε αυτά. Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό ήμασταν οι οικονομικοί μετανάστες. Δουλέψαμε 10ωρα και 12ωρα, πρωί - μεσημέρι - βράδυ, για την έγκαιρη αποπεράτωσή τους. Δουλέψαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες που πολλές φορές θύμιζαν μεσαιωνικές καταστάσεις.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε πολλά εργατικά ατυχήματα και 13 νεκρούς εργάτες. Πολλά εργατικά ατυχήματα συνέβησαν σε μετανάστες. Εφτά από τους νεκρούς ήταν οικονομικοί μετανάστες. Πολλές φορές πληρώσαμε ακόμα και με τη ζωή μας τα κέρδη των εργοδοτών.

Ολα αυτά δε συνέβησαν τυχαία. Ηταν αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίησης της εργασίας. Κύριος υπεύθυνος όλης αυτής της κατάστασης είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας κρατάνε στην παρανομία, εργάτες χωρίς δικαιώματα, με μεροκάματα πείνας, χωρίς ασφάλιση.

Δεν έφτανε για το κεφάλαιο η στυγνή εκμετάλλευση που βιώσαμε σε αυτά τα έργα, ούτε τα ατυχήματα, ούτε οι νεκροί εργάτες, για αυτό μας ετοιμάζουν ακόμα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι κυβερνήσεις ευθυγραμμίζονται και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές σε όλη την Ευρώπη. Δυναμώνουν τους μηχανισμούς καταστολής ενάντιά μας με Ευρωαστυνομία και Ευρωτρομονόμους.

Η λύση είναι μόνο μία. Μαζί Ελληνες και μετανάστες ενάντια σε αυτή την πολιτική της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ίδιο αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Η οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα και στα σωματεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Από κοινού πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας για το δυνάμωμα της πιο ταξικής φωνής των εργαζομένων, του ΠΑΜΕ».