ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Της τελευταίας στιγμής...
Σάββατο 14 Αυγούστου 2004

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις υποστήριξης του Ου. Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ισως ήταν η μοναδική ευκαιρία να κλέψουν κάποιες εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανάλογο κλίμα για αύριο, που διεξάγεται το δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου Ούγο Τσάβες από το προεδρικό αξίωμα...

Η προσπάθειά τους δεν έπεσε στο κενό. Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα κόμματα της «αντιπολίτευσης» ήταν όντως μεγάλη και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, που έσπευσαν να μεταδώσουν την είδηση με βαρύγδουπους τίτλους κάτι που είχαν αποφύγει επιμελώς να πράξουν στην ανάλογη συγκέντρωση που είχαν οργανώσει οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιοι οι διοργανωτές της συγκέντρωσης υπέρ του «Ναι» στην αποπομπή, δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της κάλπης και μιλούν... για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας!

Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ούγο Τσάβες θα παραμείνει στο προεδρικό μέγαρο και μάλιστα η νίκη του θα είναι συντριπτική... H εντύπωση είναι κοινή και για τον αμερικανικό Tύπο που σύσσωμος δηλώνει ότι ο Τσάβες έχει τις ψήφους και οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα ουσιαστικά θα αποτελεί έκπληξη. Και μάλιστα ύποπτη. Κοινό σημείο όλων των αναλύσεων είναι το τρίπτυχο: η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Τσάβες, το απεχθές πρόσωπο της «αντιπολίτευσης» και η έλλειψη της εναλλακτικής στον Ούγο Τσάβες πρότασηw και τέλος η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αναφορικά στο τελευταίο το οποίο έχει ίσως τη μείζονα σημασία, σύμφωνα με Aμερικανούς αναλυτές, είναι ότι η αντιπολίτευση αν και έχει προσπαθήσει πολλάκις μέσα στην απόγνωσή της από τη διαγραφόμενη ήττα να αποσπάσει την απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον, σε κάθε της κίνηση - και κυρίως σε αυτές που μάλλον θα ακολουθήσουν εάν χάσει, δηλαδή βία - έχει αποτύχει. Οι λόγοι είναι ότι η Ουάσιγκτον τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δε θέλει να εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτικές ή υπονομευτικές ενέργειες.

Η αποτυχία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι δυσκολίες συνολικά στη Μέση Ανατολή, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ και η αβέβαιη ατμόσφαιρα όσον αφορά στο ποιος θα είναι ο εκλεκτός των συμφερόντων για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου και κυρίως η εξασφάλιση της ροής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην αμερικανική αγορά, είναι οι αποτρεπτικοί παράγοντες - για τους Aμερικανούς αναλυτές πάντοτε - για την άμεση ανάμειξη του Λευκού Οίκου σε υπονομευτικές ενέργειες στη Βενεζουέλα...