Σχετική ηρεμία στη ρημαγμένη Νατζάφ, διαδηλώσεις συμπαράστασης στους σιίτες μαχητές σε σουνιτικές και σιιτικές περιοχές
Associated Press |
Ούτε εκρήξεις, ούτε όλμοι, ούτε πυρά. Στην ιερή σιιτική πόλη της Νατζάφ, χτες, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Οι δρόμοι ήταν έρημοι και τα ασθενοφόρα περιδιάβαιναν, προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν νεκρούς ή τραυματίες από τις σφοδρότατες συγκρούσεις των τελευταίων 9 ημερών. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην πόλη, δεν ήταν εμφανής η παρουσία, τουλάχιστον στους δρόμους, ούτε Αμερικανών πεζοναυτών ούτε σιιτών μαχητών.
Εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων υποστήριζαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, που αριθμούν περί τους 2.000 πεζοναύτες, ανασυντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και διατηρούν τον κλοιό γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στο πλευρό τους βρίσκονται και τουλάχιστον 1.800 Ιρακινοί στρατιώτες, πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Από την άλλη πλευρά, τα ξημερώματα, συνεργάτες του Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωσαν ότι ο σιίτης νεαρός ηγέτης τραυματίστηκε από θραύσματα όλμου στο στήθος και στα πόδια, ενώ βρισκόταν δίπλα στο ιερό μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι η κατάστασή του είναι σταθερή, ενώ σε μήνυμα που του αποδίδεται, ο Σαντρ καλεί τους οπαδούς του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην αφεθούν να καταληφθούν από συναισθηματισμούς.
Associated Press |
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες εντός της Νατζάφ. Σε αυτές συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας, της κυβέρνησης Αλάουι, Χαζέμ Σχάλαν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μουαφάκ αλ Ρουμπάγιε, που μετέβησαν, χτες, στην ιερή πόλη. Από την άλλη πλευρά, συμμετέχουν στελέχη της οργάνωσης του Σαντρ και συνεργάτες του.
Αξιωματούχοι της δοτής ιρακινής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Φάλαχ Νακίμπ, επέμεναν ότι ο Σαντρ δεν έχει τραυματιστεί και ότι οι πληροφορίες αυτές διαδίδονται, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και ένταση. Επίσης, διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να συλληφθεί ο ίδιος ή οι μαχητές του αν φύγουν από τη Νατζάφ, και ότι στόχος είναι μόνο «τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει ανάμεσά τους». Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος δήλωνε, χτες, ότι «η επίθεση στη Νατζάφ και σε όποιον προσπαθεί να μας σταματήσει από την προσπάθεια εκδημοκρατισμού του Ιράκ, θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσης».
Το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων δεν είναι γνωστό. Εντούτοις, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Σαντρ έχει θέσει 4 βασικούς όρους. Ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Νατζάφ, την αποκατάσταση όλων των βασικών υποδομών και υπηρεσιών της πόλης, την απελευθέρωση των μαχητών του και την παράδοση του ολικού ελέγχου των ιερών σιιτικών τόπων στις θρησκευτικές αρχές της χώρας και όχι στην κυβέρνηση Αλάουι.
Associated Press |
Στην Κουτ, χτες, μετά το μακελειό που προκάλεσε ο αμερικανικός βομβαρδισμός το βράδυ της Τετάρτης (84 νεκροί), σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις Αμερικανικών και σιιτών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 34. Στη Ντουανίγια, σε μάχες σκοτώθηκε 1 σιίτης μαχητής ενώ στη Νασιρίγια από επίθεση ανταρτών σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί. Στη Φαλούτζα, για δεύτερη ημέρα, αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί (ανάμεσά τους 2 παιδιά) και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι.
Στη Βασόρα, καλό τέλος είχε η περιπέτεια του 23χρονου Βρετανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Μπράντον, της κυριακάτικης «Τέλεγκραφ», ο οποίος απήχθη μέσα από το ξενοδοχείο του από σιίτες μαχητές. Μετά από παρέμβαση του ίδιου του Σαντρ, που καταδίκασε την ενέργεια, αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα.