ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με ελπίδα για καλύτερες ημέρες
Κυριακή 15 Αυγούστου 2004

Associated Press

Ο λαός με μαζικές διαδηλώσεις στηρίζει την κυβέρνηση του Ου. Τσάβες
Η απόγνωση της «αντιπολίτευσης» στη Βενεζουέλα είναι τόσο έκδηλη που έχει επηρεάσει και την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, που στηρίζει πολλές ελπίδες σε αυτό το δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου, Ούγο Τσάβες Φρίας, από το προεδρικό αξίωμα. Το επιδίωξαν με κάθε τρόπο. Το προκάλεσαν, εκβίασαν, απείλησαν, ακόμη και νόθευσαν. Και τώρα τι;

Ολες οι δημοσκοπήσεις διαψεύδουν τις προσδοκίες τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Οχι μόνο δείχνουν ότι το «Οχι» θα επικρατήσει, αλλά οι δυνάμεις που στηρίζουν τη «διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης» θα επιτύχουν μία συντριπτική νίκη, διαλύοντας στην κυριολεξία πόθους και στόχους της αυτοαποκαλούμενης αντιπολίτευσης που λέει «Ναι» στην αποπομπή.

Ο Ούγο Τσάβες αναμένεται να είναι ο μέγας θριαμβευτής. Οι λόγοι που θα κερδίσει ο Τσάβες, με τα αφρικανικά και ινδιάνικα χαρακτηριστικά του, αίμα από το αίμα των παραγκουπόλεων της Βενεζουέλας, είναι μυριάδες.

Ομως, η ήττα της λεγόμενης αντιπολίτευσης θα είναι η τρίτη κατά σειρά μέσα σε μία τριετία. Και πιθανώς η πιο ηχηρή.

Ο Τσάβες ανήλθε στην εξουσία εξαιτίας των συνεχών αυτοκαταστροφικών κινήσεων του παραδοσιακού αστικού πολιτικού συστήματος. Ομως, παρά την εκλογική του νίκη, το «παλαιό» καθεστώς ήταν και είναι ακόμη σε θέση να ελέγχει τους μηχανισμούς εξουσίας, κυρίως στην πετρελαϊκή βιομηχανία -το μοναδικό αιμοδότη της οικονομίας της χώρας- και τα ΜΜΕ. Τα πρώτα δύο χρόνια οι μηχανισμοί της εξουσίας ήταν σε συνεχή οργασμική δραστηριότητα. Το πραξικόπημα της 11ης Απρίλη ήταν η πρώτη επίθεση. Αποτυχής όμως. Δύο μόλις 24ωρα μετά την ανατροπή του Τσάβες, ο ίδιος ο λαός τον επανέφερε στην εξουσία. Αυτή η αναπάντεχη και καινοφανής ανατροπή της ανατροπής, όχι μόνο άφησε άναυδη την υφήλιο, αλλά, το κυριότερο, έκανε τη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας, τους απολύτως φτωχούς και εξαθλιωμένους να συνειδητοποιήσουν για πρώτη φορά ότι μπορεί να έχουν και να ορίζουν με τον αγώνα και τη δράση τους την πορεία και το μέλλον τους.

Associated Press

«Οχι» σε όλες τις φτωχογειτονιές... Εξάλλου το 80% του πληθυσμού είναι φτωχό, κάτι που προσπαθεί να αλλάξει η κυβέρνηση Τσάβες
Η δεύτερη απόπειρα για την ανατροπή του, η απεργία λοκ-άουτ στην πετρελαϊκή βιομηχανία (PdVSA), μία απεργία με τη συνοδεία διαδηλώσεων με κατσαρόλες στις εύπορες γειτονιές του Καράκας. Και αυτή η απόπειρα απέτυχε. Και όχι μόνο. Ετσι, η κυβέρνηση Τσάβες μπόρεσε να «εκκαθαρίσει» την PdVSA, να επανασχεδιάσει τις εργασίες της και να επανακαθορίσει ότι οι πρόσοδοι από το πετρέλαιο θα πηγαίνουν εκεί που πραγματικά ανήκουν, στο λαό. Ετσι, έγινε ο κύριος αιμοδότης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων υπέρ των φτωχών, όπως της καμπάνιας κατά του αναλφαβητισμού, της επανένταξης στο σύστημα Παιδείας, της Υγείας, της προώθησης της εργασίας κ.ά.

Οταν οι μηχανισμοί απεργάζονται...

Ατυχώς για την «αντιπολίτευση» το δημοψήφισμα και η προεκλογική περίοδος συνέπεσε με την «μπουνάτσα» της τιμής του πετρελαίου. Εκατομμύρια δολάρια στη διάθεση του κράτους, που ωθούν ακόμη περισσότερο την οικονομία και κυρίως τα προγράμματα της κυβέρνησης Τσάβες. Τα διάφορα προγράμματα αρχίζουν να αποδίδουν και η διαφορά στην κοινωνία της Βενεζουέλας είναι απολύτως διακριτή. Γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά και την έκβαση του δημοψηφίσματος...

Η αποδοχή ή μη της «άλλης πορείας της χώρας», πιο ισόνομης και προοδευτικής, από το λαό της Βενεζουέλας. Είναι και ο λόγος που όλες οι σφυγμομετρήσεις δίνουν νικητή τον Ούγο Τσάβες.

Βέβαια, πάντα υπάρχουν «περιθώρια» για την «αντιπολίτευση». Η απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει η αντιπολίτευση ενδέχεται -και είναι ισχυρή πιθανότητα - να την κάνει να καταφύγει στη βία. Ετοιμάζεται λοιπόν να προκαλέσει σύγχυση και ένταση, σήμερα, δίνοντας «αποτελέσματα» δικά της, πριν καν τη λήξη της ψηφοφορίας και παρά τις πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις του προέδρου της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, Φρανσίσκο Καρασκέρο. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα πρόκλησης του «φαινομένου της Μαδρίτης», δηλαδή τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πολύ χαρακτηριστικές και οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, «προς όλες τις πλευρές να μην καταφύγουν στη βία». Κάτι περισσότερο γνωρίζει μάλλον. Πάντως, ειδική μνεία αξίζει η αποκάλυψη του Τζορτζ Πάλαστ, ότι αρκετούς μήνες πριν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ και της εταιρίας «ChoicePoint Inc.» με έδρα την Ατλάντα. Συμφωνία στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», όπου η εταιρία προσφέρει αρχεία με απόρρητες πληροφορίες για πολίτες σε δεκάδες κράτη. Είναι η ίδια εταιρία που πρόσφερε όλες αυτές τις πληροφορίες στον κυβερνήτη της Φλόριντα (και αδελφό του νυν Αμερικανού προέδρου), Τζεμπ Μπους, να βρει και να καταγράψει τους ψηφοφόρους ή τις διπλές ψήφους. Συγκεκριμένα τους μαύρους ψηφοφόρους... Το μικρό «λάθος» της εταιρίας κόστισε την εκλογή του Αλ Γκορ.

Πρόσφατα το Μεξικό διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τη χρήση των αρχείων των πολιτών του Μεξικού που κρατά η εταιρία «ChoicePoint Inc.». Η εταιρία προσφέρθηκε να καταστρέψει τα αρχεία της. Κάτι φυσικά που δεν το έπραξε στην περίπτωση της Βενεζουέλας. Και ο Τζορτζ Πάλαστ αναρωτιέται: «Ενα αυτά τα αρχεία έχουν πέσει στα χέρια της αντιπολίτευσης. Σίγουρα θα είναι μία ανέλπιδη στήριξη στην προσπάθειά της για αποπομπή Τσάβες»... και εάν «η συμμορία, που έστησε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Φλόριντα, στήσει και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα»;


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ