Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Δήμο Νίκαιας
Με κατάθεση στεφάνων σε όλα τα σημεία της Κοκκινιάς, όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν πατριώτες, ξεκίνησαν χτες το απόγευμα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 60 χρόνια από το μπλόκο. Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας». Η κατάθεση στεφάνων ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Αγίου Νικολάου και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στη μάντρα του μπλόκου.

«Η εκδήλωση αυτή, τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της λευτεριάς. Και δεν είναι μόνο εκδήλωση μνήμης και τιμής αλλά είναι παράλληλα και υπόσχεση πως οι άνθρωποι με τον αγώνα τους θα νικήσουν τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο». Παράλληλα τόνισε πως όσο σκληρή, άδικη και καταραμένη αν είναι η προσφορά αίματος στη βαρβαρότητα, ποτέ κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Αντώνης Κρομυδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μεγάλης αυτής μέρας και στο νόημα του αγώνα και της θυσίας των αγωνιστών. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Δέσποινα Κρομυδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων γερμανικής κατοχής «Ο Φοίνικας». Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από το Δήμο Νίκαιας, την ΠΕΑΕΑ, το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και άλλους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του Κόμματος, ο Νίκος Σοφιανός, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Π. Τζαβέλα.

Σήμερα στις 9 το βράδυ στη μάντρα του μπλόκου θα προβληθεί η ταινία «Μπλόκο» του Αδωνη Κύρου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή όπου στις 10 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία 17ης Αυγούστου (πλατεία Οσίας Ξένης), χαιρετισμοί των επισήμων και στη συνέχεια πορεία στο Τρίτο Νεκροταφείο όπου βρίσκεται το κενοτάφιο των αγωνιστών.