ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΒΟΥ ΗΠΑ
Εμπόδισαν τον έλεγχο ντόπινγκ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2004

Sportidea

Μόλις άκουσαν για γιατρούς ...έσπασαν ρεκόρ στο τρέξιμο οι Αμερικανοί
Νέα, συγκλονιστικά στοιχεία για το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με το (μη) έλεγχο ντόπινγκ μελών της ομάδας στίβου των ΗΠΑ στην Κρήτη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πατρίς» σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα Ράδιο Ηράκλειο». Σύμφωνα με αυτά, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα «sportime.gr», έγγραφο της Αστυνομίας αναφέρει ότι οι γιατροί εμποδίστηκαν από τους Αμερικανούς πράκτορες ασφαλείας να κάνουν έλεγχο σε αθλητές τους!

Η επίσημη ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων προς το Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών αποκαλύπτει: «Οι γιατροί-ελεγκτές της ΔΟΕ εμποδίστηκαν από τους Αμερικανούς πράκτορες ασφαλείας της ομάδας να κάνουν τους ελέγχους και καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. ως "ύποπτοι" με συνέπεια να προσαχθούν στο Τμήμα, όπου παρέμειναν επί σχεδόν 3 ώρες, από την ώρα που μπήκαν στο περιπολικό»! Μάλιστα, η προκλητικότητα των Αμερικανών δε σταμάτησε εκεί. Δήλωσαν στους γιατρούς ότι θα προβούν και σε διαμαρτυρία στην αθλητική Ομοσπονδία των ΗΠΑ για την παρουσία των «υπόπτων», προφανώς αν δεν επιλαμβανόταν η αστυνομία.

Στο ίδιο απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι οι επικεφαλής της αποστολής γνώριζαν από την προηγουμένη για το «αιφνίδιο» αντιντόπινγκ κοντρόλ! Ετσι μπορεί να εξηγηθεί και η «εξαφάνιση» των πρωτοκλασάτων αθλητών, μεταξύ των οποίων ο Μορίς Γκριν. Για να μην κινήσουν τις υποψίες έλεγξαν μια αθλήτρια, που αρχικά αρνήθηκε (όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, διαψεύδοντας, έτσι, την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, που ανέφερε ότι η αθλήτρια δέχτηκε να γίνει έλεγχος).

Με βάση την αναφορά της Αστυνομίας, οι δύο γιατροί (ο Σουηδός Σβεν Ερικ Βέτερ και η Μαρία-Ελένη Καστανιά) πήγαν στο ξενοδοχείο «Pilot» για να κάνουν αντιντόπινγκ κοντρόλ στους Αμερικανούς αθλητές. Η αθλήτρια Στέφανι Νταρστ αρχικά αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο και στη συνέχεια δέχτηκε, λέγοντας όμως ότι πρώτα θα κάνει προπόνηση! Οι δύο γιατροί πήγαν μαζί με την αμερικανική αποστολή στο προπονητήριο του Γάλλου στο Ρέθυμνο - ο Σουηδός μάλιστα μπήκε στο λεωφορείο μαζί της!

Κι ενώ φαίνεται πως - αρκετή ώρα μετά - η αθλήτρια δέχτηκε να δώσει δείγμα ούρων για αντιντόπινγκ κοντρόλ, η αμερικανική ομάδα ασφαλείας ...θυμήθηκε ότι οι δυο γιατροί είναι ύποπτοι και πρέπει να ελεγχθούν, δηλώνοντας ότι δεν είχε σχετική ενημέρωση (δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς)..! Μετά από έξι ώρες η Αστυνομία παραδέχεται ότι (από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους ...ύποπτους τρομοκράτες που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν μαζί με τους Αμερικανούς, στο ξενοδοχείο, στο λεωφορείο, στην προπόνηση...

Ακόμα, το έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων πιστοποιεί ότι το Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνώριζαν τα περιστατικά από τις 5 το απόγευμα της 12ης του Αυγούστου. Δηλαδή, σχεδόν μια ώρα μετά την απελευθέρωση των γιατρών... Ετσι βεβαιώνεται το (προ ημερών) δημοσίευμα της «Πατρίδος» και εκτίθενται ανεπανόρθωτα οι ελληνικές (αστυνομικές και πολιτικές) αρχές. Θυμίζουμε πως η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης στην ανακοίνωσή της απέκρυψε γεγονότα, το ίδιο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα, ο υφυπουργός, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όχι μόνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τα γεγονότα, αλλά δήλωνε κι ότι δεν ενημερώθηκε γι' αυτά, γιατί ήταν ασήμαντα!...