Πηγή έμπνευσης ο αγώνας του ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΠΕ Δ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004

Στο βήμα ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ
Γράμμος: Βουνό σπαρμένο με τα «λείψανα» των ηρώων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν, δίνοντας τιτάνιο αγώνα κόντρα στις πάνοπλες και αριθμητικά πολλαπλάσιες δυνάμεις του τακτικού στρατού. Σ' αυτά τα χώματα, τα ποτισμένα με άλικο αίμα, την Κυριακή 22 Αυγούστου, «προσκύνησαν» εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, φίλοι και συγγενείς των «σταυραετών», που κίνησαν από διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βέροια, Νάουσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και αλλού), αλλά και δεκάδες νεολαίοι, μέλη της ΚΝΕ.

Συναντήθηκαν στην τοποθεσία Χάρος πάνω από την παλιά Κοτύλη στα 1.750 μέτρα υψόμετρο. Εκεί που εδώ και 4 χρόνια έχει στηθεί ένα μνημείο, για να θυμίζει τη θυσία των χιλιάδων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, και την ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία, τους χιλιάδες αγωνιστές που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό. Αλλά και την ηρωική πράξη του Χαράλαμπου Ηλιάδη, του Θάνου Θεοδωρίδη, του Γιάννη Θεοδώρου και του Νίκου Χατζηβασιλείου, μαχητών του ΔΣΕ που, το φθινόπωρο του 1946, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των αντιπάλων, αφού τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά, πήδηξαν στη χαράδρα του Χάρου, βάθους περίπου 300 μέτρων.


Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, το καλωσόρισμα απηύθυνε ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ως ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρα τη μαζική παρουσία της νέας γενιάς στην εκδήλωση.

«Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη όλων των μαρτύρων, όλων των ηρώων, όλων των απροσκύνητων σταυραετών που άφησαν την τελευταία τους πνοή σ' αυτά εδώ τα χώματα», είπε με «ραγισμένη» φωνή ο Βαγγέλης Σβολιατόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ. Και ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό του απευθύνθηκε στη νέα γενιά: «Εμπνευστείτε από τα οράματα της εθνικής αντίστασης και αγωνιστείτε γι' αυτά. Μεθύστε από το αθάνατο κρασί του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στον αγώνα του ΔΣΕ σημείωσε πως «ανεξάρτητα από την έκβασή του, ήταν ένας αγώνας δίκαιος, αγώνας λαϊκής αντίστασης στα μεταπολεμικά σχέδια του ιμπεριαλισμού. Ενας αγώνας που λάμπρυνε τις πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας. Αποτέλεσε τη συνέχιση του αγώνα της ένδοξης εθνικής αντίστασης». Ακολούθως πρόσθεσε πως αν και ο αγώνας του ΔΣΕ είναι ιστορικά δικαιωμένος, η ήττα του άφησε ανεκπλήρωτους τους στόχους για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο του, δίχως ντόπιους και ξένους επικυρίαρχους. Μέχρι και σήμερα παραμένει σε ισχύ η πολιτική των ιμπεριαλιστών να ελέγχουν πολιτικά και οικονομικά τη χώρα μας. Δεν άλλαξε και η πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής των ελληνικών κυβερνήσεων στους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Γι' αυτό «το ΚΚΕ απευθύνεται ιδιαίτερα στους ανθρώπους με ριζοσπαστική συνείδηση, σε εκείνους που δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ιμπεριαλιστών και τους καλεί να συσπειρωθούν σε επιμέρους μέτωπα με τους κομμουνιστές, να απειθαρχήσουν κατά των επιλογών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να ενταχθούν στη διαδικασία συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου πάλης για ριζικές αλλαγές, για μια λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ολοι εμείς χρωστάμε σ' αυτούς που έφυγαν και προπαντός χρωστάμε σ' αυτούς που θα έρθουν, όχι μόνο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μα να τον οδηγήσουμε και να τον φτάσουμε στη νίκη. Ο αγώνας του ΔΣΕ ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης στον αγώνα του λαού μας», κατέληξε ο Κ. Σταμπολίδης.