ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μαρκ Θάτσερ στα νοτιοαφρικανικά δικαστήρια...
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004

Associated Press

Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το σπίτι του Μ. Θάτσερ, μετά τη σύλληψή του
ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Από μικρός ο Μαρκ έδειχνε πως ήταν ένα «κομμάτι... μάλαμα»! Και ας ανακάτευε - ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δεκαετία της ζωής του - τη λογιστική (την οποία σπούδασε) με το πάθος για αγώνες οδήγησης, που «εξατμίστηκε» το Γενάρη του 1982. Τότε που χάθηκε στην έρημο Σαχάρα, κάνοντας τη μητέρα του, Μάργκαρετ Θάτσερ (γνωστή σαν... σιδηρά κυρία της Βρετανίας) να δακρύζει δημοσίως για την εξαήμερη εξαφάνιση του γιου της.

Ο (52 ετών σήμερα) Μαρκ Θάτσερ, που τέθηκε χτες σε κατ' οίκον κράτηση απ' τις νοτιοαφρικανικές αρχές μετά την επίσημη καταγγελία κατηγοριών για παραβίαση της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας περί ξένης στρατιωτικής βοήθειας και την εμπλοκή του σε απόπειρα πραξικοπήματος στην αφρικανική Γουινέα του Ισημερινού, είναι σωστός βίος και πολιτεία! Το βιογραφικό του βρίθει από την εμπλοκή του σε σκάνδαλα λαθρεμπορίας και εμπορίας όπλων στη Μέση Ανατολή και την ύποπτη αποκόμιση μυθικών κερδών, κυρίως επειδή εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον την πρωθυπουργική ιδιότητα της σιδηράς μητρός... Αλλωστε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ (κατά την περίοδο πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ) «διαισθάνονταν» πως συχνά οι κρατικές μπίζνες της Γηραιός Αλβιόνας αναμειγνύονταν με τις οικογενειακές επιχειρήσεις του υιού (αλλά και του πατρός, Ντένις)...

Οι «περιπέτειες» στη Μέση Ανατολή...

Το 1981 ενώ η μητέρα του, Μάργκαρετ, επιχειρούσε (σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή) τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων με το Ομάν, ο Μαρκ (εκπροσωπώντας τα συμφέροντα βρετανικής κατασκευαστικής εταιρίας) κλείνει «συμπτωματικώς» γενναιόδωρο συμβόλαιο με την κυβέρνηση του αραβικού κρατιδίου, αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Τρία χρόνια μετά (1984), εμφανίζεται στο Τέξας όπου ιδρύει δική του «εταιρία». Εκεί οι αμερικανικές αρχές πρωτοανοίγουν το φάκελό του. Ο Μαρκ μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια, αντιμετωπίζοντας αγωγή για συνωμοσία απ' τον Τζον Λάφλινγκ, ιδρυτή της εταιρίας πετρελαιοειδών, «Ameristar Fuels Corp». Ο Λάφλινγκ κατηγορεί τον Μαρκ Θάτσερ για συνωμοσία, με σκοπό τον εκτοπισμό του απ' το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, αλλά η υπόθεση καλύπτεται υπό το πέπλο σιωπής, όταν γίνεται εξωδικαστικώς συμβιβασμός μεταξύ ενάγοντος - εναγομένου... Στο μεταξύ, διώκεται απ' την αμερικανική οικονομική Υπηρεσία Εσωτερικών Κεφαλαίων για το ρόλο του στη χρεοκοπία μεγαλοεταιρίας στο Ντάλας.

Καθ' όλη τη δεκαετία του '80, εμπλέκεται σε σκάνδαλα διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και εμπορίας όπλων σε Σαουδική Αραβία και Ιράκ (με μίζες που ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. δολάρια όπως έγραφαν οι «Σάντεϊ Τάιμς» της εποχής...). Ωσπου, το 1994 τίθεται υπό το φακό έρευνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων, την περίοδο που η μητέρα του διατελούσε πρωθυπουργός.

και... στην Αφρική!

Το όνομά του χάνεται έκτοτε απ' τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού και διεθνούς Τύπου. Ωσπου το 2002 εμφανίζεται σαν μεγαλοεπιχειρηματίας στη Ν. Αφρική. Το νέο (ίσως όχι τελευταίο...) σκάνδαλο αποκαλύπτεται ενάμιση χρόνο μετά, όταν τον περασμένο Μάρτη οι αρχές της Ζιμπάμπουε προχωρούν στην κατάσχεση αεροσκάφους γεμάτο δεκάδες ξένους (Νοτιοαφρικανούς ως επί το πλείστον) μισθοφόρους. Σύντομα, έρχεται στην επιφάνεια το όνομα του Σάιμον Μαν (πρώην στελέχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών SAS) σαν ενός εκ των πρωτεργατών συνωμοσίας με σκοπό την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Προέδρου της Γουινέας του Ισημερινού, Ομπιάνγκ. Οταν αρχίζει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, ορισμένοι εκ των Νοτιοαφρικανών κατηγορουμένων εμπλέκουν στην υπόθεση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουϊνέα και το όνομα του (πανταχού παρόντος σε σκάνδαλα ολκής...) Μαρκ Θάτσερ.

Χτες, οι νοτιοαφρικανικές αρχές απήγγειλαν εναντίον του κατηγορίες για παραβίαση της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας περί ξένης στρατιωτικής βοήθειας. Ο ίδιος δήλωσε «αθώος» και τέθηκε σε κατ' οίκον κράτηση τουλάχιστον ως τις 8 Σεπτέμβρη... Το νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υιό της Βρετανίδας, πρώην πρωθυπουργού, είναι γεγονός. Ομως, θα σπάσει, αυτή τη φορά, το απόστημα «Μαρκ Θάτσερ»;