ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέος «σπασμός» εσωτερικής διένεξης

Εκκληση του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό να παρέμβουν για τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων κρατουμένων, που συνεχίζουν την απεργία πείνας

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004

Associated Press

Ο ισραηλινός εποικισμός έχει φουντώσει
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στην πόλη της Γάζας ο προσωρινός επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, μετά από επίθεση που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή του, χτες το πρωί. Ο 58χρονος στρατηγός Τάρεκ Αμπού Ρατζάμπ δέχτηκε πυρά στο στήθος από αγνώστους, ενώ περνούσε από τον προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάατι, βορείως της πόλης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 2 σωματοφύλακές του και τραυματίστηκαν άλλοι 2.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης που επανέφερε στον προσκήνιο με αιματηρό τρόπο τις διενέξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας. Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφευγε, για άλλη μια φορά, να υπογράψει διατάγματα, με τα οποία θα διέταζε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε για διαχωρισμό των εξουσιών, για μείωση των σωμάτων ασφαλείας και για παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων των υπόπτων για διαφθορά. Αντίθετα, παρά την πίεση που δέχεται από μεγάλη μερίδα του κοινοβουλίου, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, όπως ανέφερε σε επιστολή προς τους βουλευτές.

Χτες, τέλος, μετά από έκτακτη σύνοδό του, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον ΟΗΕ και το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να παρέμβουν άμεσα στο θέμα της απεργίας πείνας των χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, να διερευνήσει τις συνθήκες κράτησής τους και τις καταγγελίες τους για βασανιστήρια, πριν να είναι πολύ αργά για τη ζωή αρκετών από αυτούς.