«Κάρμεν» και ... «Κάρμινα»
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004

Ο Λ. Καρυτινός διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει, σήμερα, στη δεύτερη φετινή εμφάνισή της αυτό το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, αποσπάσματα από τη σουίτα «Κάρμεν» του Ροντιόν Στσεντρίν και τα «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Σολίστ είναι οι: Μυρτώ Παπαθανασίου (σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος). Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου σε διεύθυνση Δημήτρη Κανάρη, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία «Μακεδονία» σε διεύθυνση Αντώνη Κοντογεωργίου.

Ο Ροντιόν Στσεντρίν κατέχει ιδιαίτερη θέση στον κόσμο της ρωσικής μουσικής. Η σουίτα «Κάρμεν» - έργο εμπνευσμένο από τη γυναίκα του συνθέτη, τη θρυλική Μάγια Πλισέτσκαγια - είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό του έργο. Είχε τέτοια επιτυχία, που ο Στσεντρίν θα μπορούσε να θεωρηθεί ο συνθέτης του ενός έργου. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Μπολσόι στις 20 του Απρίλη 1967.

Αλλά και στην περίπτωση του Καρλ Ορφ, κι αν ακόμα είχε γράψει μόνο αυτό το έργο στη ζωή του, θα ήταν αρκετό για να τον καθιερώσει ως μεγάλο συνθέτη. Απ' όλα τα έργα του - και ας μην ξεχνάμε πως ο Ορφ ήταν πολυγραφότατος - τα «Κάρμινα Μπουράνα» είναι το πιο αγαπητό. Βασισμένο σε μεσαιωνικά κοσμικά κείμενα του Μοναστηριού Μπενεντικτμπάουερν, είναι το παράθυρο μέσα από το οποίο ο Ορφ κοίταξε όχι μόνο το Μεσαίωνα αλλά και τη σύγχρονη εποχή, προσφέροντας στον ακροατή μια μοναδική μουσική εμπειρία.