ΣΤΙΒΟΣ
Κυρίαρχος ο Κορζενιόφσκι
Σάββατο 28 Αυγούστου 2004

Eurokinissi

Ο μύθος του βάδην Κορζενιόφσκι
Ιστορία έγραψε χτες ο Ρόμπερτ Κορζενιόφσκι, που κατέκτησε το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στα 50 χλμ. βάδην της μεγάλης καριέρας του, στον πρώτο τελικό της 9ης μέρας του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο σπουδαίος Πολωνός βαδιστής τερμάτισε σε 3 ώρες 38 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρώσο παγκόσμιο ρέκορντμαν του αγωνίσματος Ντένις Νιτζεγκορόντοφ με 3.42.50 και στην τρίτη τον συμπατριώτη του Αλεξέι Βογιεβόντιν με 3.43.34. Σε δηλώσεις του ο αθλητής τόνισε:

«Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είχα πει ότι θα αποσυρθώ. Ηδη έχω αποσυρθεί και δε θα συμμετάσχω ξανά σε αγώνες πρωταθλητισμού. Ισως σε απλούς αγώνες ώστε να προωθήσω αυτό το άθλημα. Εχω συμπληρώσει 21 χρόνια σε αυτό το άθλημα - δεκαπέντε χρόνια πρωταθλητισμού είναι αρκετά. Σταματώ την καριέρα μου με αυτή την επιτυχία στην Ελλάδα».

Στον τελικό των 110 μ. μετ' εμποδίων ένας 21χρονος από τη Σαγκάη έκλεψε την παράσταση. Ο λυγερόκορμος Λιου Ξιν με το καθαρό στιλ πέτυχε σε ρυθμό ...ρελαντί ισοφάριση του παγκόσμιου ρεκόρ και νέο Ολυμπιακό ρεκόρ με 12.91. Το μέλλον είναι δικό του, άξιος διάδοχος των Ντρι, Καζάνας, Φόστερ, Τζάκσον και Αλεν Τζόνσον. Δεύτερος ήταν ο Αμερικανός Τράμελ με 13.18 ενώ τρίτος ήταν ο Κουβανός Γκαρσία με 13.20.

Η Τατιάνα Λεμπέντοβα ήρθε στην Αθήνα για να κερδίσει το χρυσό στο τριπλούν, όμως η μοίρα ήθελε να το πάρει στο μήκος. Με ένα γερό άλμα στα 7,07 άφησε πίσω της δυο συμπατριώτισσές της, την Ιρίνα Σιμάτζινα με 7,05, και την Τατιάνα Κότοβα επίσης με την ίδια επίδοση. Ρωσική κυριαρχία. Μεγάλη σχολή, αφού πήραν κάτι από το ταλέντο της όμορφης Γκαλίνα Τσιστιάκοβα που έχει το ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ με 7,52 (11 του Ιούνη του 1988 στο Λένινγκραντ) και μεσουράνησε τη δεκαετία του '80.

Στην κούρσα των 10.000 μέτρων η Ξινγκ χάρισε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο χτες στην Κίνα. Η επίδοσή της ήταν 30.24.36. Την ακολούθησαν στο βάθρο δυο αθλήτριες από μια παραδοσιακή χώρα των μεγάλων αποστάσεων, την Αιθιοπία, οι Ντιμπάμπα (30.24.48) και Τούλου (30.26.42).

Μια σταθερή αξία στα σπριντ, η Τζαμάικα, ήταν πρώτη στη σκυτάλη γυναικών στα 4Χ100. Με χρόνο 41.73, τα κορίτσια από την Καραϊβική έδειξαν τις πλάτες τους σε Ρωσίδες (42.27) και Γαλλίδες (42.54). Οι ΗΠΑ, το φαβορί, έμειναν από ...αλλαγή σκυτάλης αφού η Τζόουνς δε «σημάδεψε» το χέρι της Γουίλιαμς και ασφαλώς ακυρώθηκαν.

Χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ Ολυμπιάδες μέχρι οι ΗΠΑ να πάρουν τα πρωτεία στο επί κοντώ. Με 5,95 στην τρίτη προσπάθεια και κάνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ ο Αμερικανός Τίμοθι Μακ πήρε το χρυσό αφήνοντας δεύτερο τον συμπατριώτη του Στίβενσον με 5,90 και τρίτο τον Ιταλό Γκιουζέπε Γκιμπιλίσκο με 5,85.