ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Πανελλαδική αγωνιστική απάντηση!

Καθημερινά όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, για ταξικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000

Μαζικές και μαχητικές επιδιώκεται να είναι οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες μέρες, από το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, για ένα ταξικό, αγωνιστικό γιορτασμό, και ύστερα πληθαίνουν οι αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συντονιστικών Επιτροπών Σωματείων και Συνδικαλιστών, όπου χρειάζεται, για πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή 7 Μάη με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και την Εύβοια, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, στην Κρήτη. Στον αγώνα μπαίνουν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, καθώς η ΕΣΑΚ Δημοσίου τους έχει καλέσει να συμμετάσχουν στις ταξικές κινητοποιήσεις όπου κι αν γίνουν.

Το ΠΑΜΕ δίνει έμφαση στον αγώνα για μια σειρά ζητήματα, που με ανάλογη ένταση θα προβάλει μέσα από τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Η εναντίωση στην ανατροπή του ασφαλιστικού. Η παρεμπόδιση των ιδιωτικοποιήσεων. Η διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων (κατώτερος μισθός 250.000 και κατώτερη σύνταξη 200.000). Επίδομα ανεργίας στο 80% του ΗΑΕ. Νομοθετική εφαρμογή 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου, με αύξηση αποδοχών και διατήρηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πλήρης και σταθερή απασχόληση με εφαρμογή των ΣΣΕ. Τέλος, αγώνας για την ειρήνη, με αποκάλυψη και καταδίκη του ρόλου των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η βάση του διεκδικητικού του πλαισίου.


Ωστόσο, εκ των πραγμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο πάγιος στόχος του ΠΑΜΕ, για την απομόνωση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ακολουθούν επικίνδυνη πολιτική υποταγής, στηρίζοντας κυβέρνηση, βιομήχανους, ΟΝΕ και τη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πειραιάς

«Επί ποδός» βρίσκονται από σήμερα τα ταξικά σωματεία του Πειραιά για την προετοιμασία και την επιτυχία του ταξικού και αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Στο πρώτο λιμάνι της χώρας η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 7 Μάη στην πλατεία Κοραή, στις 10.30 το πρωί. Η απόφαση για τη συγκέντρωση πάρθηκε από σωματεία και συνδικαλιστές της πόλης με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων του Πειραιά.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πύλη του λιμανιού, στις 11 το πρωί της Κυριακής 7 Μάη και θα ακολουθήσει πορεία. Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς με συγκέντρωση σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ΠΑΜΕ ρίχνει βάρος και στα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά των αγωνιστικών πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, ενώ οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έχουν το δικό τους, πλούσιο, μερίδιο αντίστασης στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του.

Η φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ., την Κυριακή 7 του Μάη, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων.

Θεσσαλία

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης την Κυριακή 7 Μάη στις 10 π.μ. και καλεί όλους τους εργατοϋπαλλήλους, τα σωματεία και τους συνδικαλιστές, που δεν υποτάσσονται.

Την Κυριακή 7 του Μάη στις 10 π.μ. στην παραλία της πόλης, πραγματοποιείται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, η κεντρική συγκέντρωση στο νομό Μαγνησίας.

Με ταξικό - αγωνιστικό περιεχόμενο θα τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά και στην Καρδίτσα, όπου η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μάη στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Καρδίτσας.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Τρικάλων.

Στερεά - Εύβοια

Το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Εύβοιας πήρε απόφαση για αγωνιστική συγκέντρωση, που θα γίνει την Κυριακή 7 Μάη, στις 11 το πρωί, στην παραλία της Χαλκίδας (Μνημείο Εθνικής Αντίστασης). Συγκέντρωση αποφάσισε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βοιωτίας, την Κυριακή, στην πλατεία Θήβας. Ανάλογα θα γιορτάσουν και στη Λιβαδειά. Στην Αμφισσα, η ταξική συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 7 Μάη, στην πλατεία Λαού, στις 9.30 το πρωί.

Πελοπόννησος - Ιόνιο

Στην Πάτρα, ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, αποφασίστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και θα γίνει στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, στις 10 το πρωί της Κυριακής 7 Μάη.

Στον αγωνιστικό, ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που θα γίνει την Κυριακή 7 Μάη στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή 7 Μάη στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Κρήτη

Στα Χανιά, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με απόφαση του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών Χανίων.

Ανάλογη, ταξική αγωνιστική συγκέντρωση, θα γίνει στο Ηράκλειο στις 11 το πρωί στην πλατεία Λιονταριών, επίσης με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού.