ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Είναι μόνο ένα παιχνίδι»
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004

Sportidea

Η απουσία του Δέλλα, εκτός από τον ίδιο, προβληματίζει τον Ρεχάγκελ και τους διεθνείς
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι και τίποτα άλλο». Με τη φράση αυτή ο Οτο Ρεχάγκελ έδωσε το στίγμα της σημερινής αναμέτρησης, απέναντι στην Τουρκία (21.45, ΜΕΓΚΑ). Με νωπές ακόμα τις θύμησες από όσα ακολούθησαν τον αγώνα στην Αλβανία, αλλά και το εν γένει κλίμα που κάποιοι συνειδητά έχουν καλλιεργήσει εδώ και χρόνια, είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός. Ο εκλέκτορας αλλά και οι διεθνείς λοιπόν ζητούν θερμή συμπαράσταση από τους φιλάθλους, που θα κατακλύσουν το «Καραϊσκάκη», αλλά εντός αθλητικών πλαισίων. Να μην πέσουν σε παγίδες που στήνουν υπερεθνικιστικά και φασιστικά στοιχεία, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς.

Η αποψινή αναμέτρηση είναι κρίσιμη και για τους δύο, όπως παραδέχτηκε και ο Ρεχάγκελ. Αμφότεροι, μετά την αρνητική τους πρεμιέρα, θέλουν θετικό αποτέλεσμα, για ψυχολογικούς αλλά και βαθμολογικούς λόγους, ενόψει της συνέχειας. Στην Εθνική θεωρούν τη νίκη μονόδρομο. Χαρακτηριστικά ο Β. Τσιάρτας δήλωσε: «Θα νικήσουμε, θέλουμε δε θέλουμε». Πώς; Ο εκλέκτορας επισήμανε: «Με διάθεση, μαχητικότητα, να τρέξουμε, να πρεσάρουμε. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι και να απαντήσουμε στα ερωτήματα που θα γεννηθούν. Πολλά θα κριθούν από το αν η άμυνα θα είναι σταθερή και δε θα δεχτεί γρήγορα γκολ». Οι βασικοί προβληματισμοί του Γερμανού εκλέκτορα είναι δύο. Αφ' ενός το κενό του Δέλλα και αφ' ετέρου η χαμηλή επιθετική παραγωγικότητα.

Στη χτεσινή του συνέντευξη ο Ρεχάγκελ παραδέχτηκε ότι για την ήττα με την Αλβανία «φταίμε μόνοι μας». Επίσης τόνισε στον κόσμο (και όσους εμπλέκονται στη διαμόρφωση της γνώμης του) πως «δε θα κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Δεν είμαστε η υπερδύναμη που υπερέχει όλων στο ποδόσφαιρο». Οσο για την αντίπαλο; ...«είναι επιθετική ομάδα, με καλή τεχνική. Και όταν βρίσκει ευκαιρία βγαίνει με πολλούς επιθετικούς». Ενώ για τους παίχτες της, θεωρεί πως όλοι αξίζουν προσοχής, «ίσως λίγη περισσότερη ο Σουκούρ, που είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι».

Και οι Τούρκοι δηλώνουν πως ήρθαν για τη νίκη. Υποστηρίζουν ότι δεν επηρεάστηκαν από την εντός έδρας ισοπαλία (με τη Γεωργία) και βλέπουν μπροστά. «Το ματς με τη Γεωργία ανήκει στο παρελθόν, τώρα μας απασχολεί ο αγώνας με την Ελλάδα. Είναι ένα δύσκολο ματς κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι Ελληνες αξίζουν το σεβασμό και την προσοχή, καθώς είναι επικίνδυνη ομάδα. Εμείς, πάντως, ήρθαμε για τη νίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός, Μπουλέντ Κορκμάζ. Ο εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της γειτονικής χώρας, Ερσούν Γιανάλ, δε θα 'χει σίγουρα στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Χασάν Σας. Διαιτητής είναι ο Σουηδός Αντερς Φρισκ.