61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
... και αντιφεστιβάλ σοβαρού προβληματισμού
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004

Ο γνωστός για τις τολμηρές προοδευτικές ιδέες και ταινίες του Τιμ Ρόμπινς, με τη συγγραφέα συμπατριώτισσά του Ναόμι Κλάιν, στο αντιφεστιβάλ της Βενετίας
Επιτυχία γνωρίζει το κινηματογραφικό αντιφεστιβάλ «global beach», που αποτελεί αντίδραση στο επίσημο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Το αντιφεστιβάλ, που εναντιώνεται στην εμπορευματική και πανάκριβη για τον μέσο και χαμηλόμισθο Ιταλό φεστιβαλική φιέστα, οργανώθηκε ταχύτατα, αυθόρμητα και στήθηκε, μετά από κατάληψη, σε μια πλαζ του Λίντο, πλαζ που παλιά ανήκε στην αστυνομία.

Η πρωτοβουλία, υπό το σύνθημα «Libert, egalit, flexsecurite», ανήκει σε οργανώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης». Η είσοδος στις εκδηλώσεις (προβολές ταινιών, μικρές εκθέσεις, συναυλίες) είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα δεν είναι προκαθορισμένο παρά μεταβαλλόμενο και πλουτίζεται καθημερινά με την παρουσία καλλιτεχνών, κάποιοι από τους οποίους συμμετέχουν και στο επίσημο φεστιβάλ.

Σαν εναλλακτική πρόταση στη «Μόστρα» και στο σταρ σίστεμ των μεγάλων παραγωγών, στο αντιφεστιβάλ προβάλλονται ταινίες μη εμπορικές και παράλληλα προωθείται η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ελεύθερων συζητήσεων για καυτά πολιτικά θέματα. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στη συστηματική εκμετάλλευση των εργαζομένων από την «ελαστική αγορά εργασίας», τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, τα προβλήματα των λαών στη Λ. Αμερική από την επέλαση των πολυεθνικών, την οικολογική καταστροφή κλπ.

Στις ταινίες του αντιφεστιβάλ περιλαμβάνονται: Η ταινία «Embedded/Live» του Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Τιμ Ρόμπινς, που καυτηριάζει τον πόλεμο κατά του Ιράκ. «Super size me!!!» του Morgan Spurlock για την κακής ποιότητας διατροφή των «McDonalds». «The corporation», με τις συνεντεύξεις των Michael Moore, Naomi Klein, Jeremy Rifkin και Noam Chomsky γύρω από την καταστροφική πολιτική των πολυεθνικών στον πλανήτη. «Route 181» των Michel Khlefi και Eyal Sivan, με σκηνές από ένα ταξίδι στην Παλαιστίνη. «Ore The Fog of War-Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara» του Error Morris, που αναλύει αμφισβητούμενες σελίδες της αμερικανικής πολιτικής (πόλεμος του Βιετνάμ, βομβαρδισμοί στην Ιαπωνία) και αναπόφευκτες αναλογίες με το παρόν.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 11/9 με την προβολή της ταινίας «Farhenheit 9/11» του Μάικλ Μουρ, ταινία - σύμβολο της αμερικανικής κοινής γνώμης ενάντια στην πολιτική του Μπους και του τραστ του πετρελαίου.

Στο «global beach» επικρατεί το μήνυμα συνεργασίας μεταξύ αριστερών και οικολογικών οργανώσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό των πολυεθνικών εταιριών, που οδηγεί στην καταπίεση των εργαζομένων, στην καταδυνάστευση των λαών και την οικολογική καταστροφή του πλανήτη.


Ευθαλία ΡΕΝΤΕΤΖΗ