«Πνίγουν» την ελευθερία της έκφρασης
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004

Στις 20 του Σεπτέμβρη θα εκδικαστεί η κωμικοτραγική υπόθεση του βιβλίου κόμικς «Η ζωή του Ιησού» του Αυστριακού Γκέρχαρντ Χάντερερ, που «τόλμησαν» να εκδώσουν οι εκδόσεις «Οξύ»... για να «βρεθούν» κατηγορούμενοι για «καθύβριση θρησκεύματος»!

Η περιπέτεια των εκδόσεων και του βιβλίου ξεκίνησε το Γενάρη του 2003, όταν, με εισαγγελική παραγγελία, κατασχέθηκαν τα αντίτυπα σε τέσσερα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία, βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης για προσβολή της χριστιανικής ή άλλης θρησκείας! Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διατήρησε σε ισχύ την κατάσχεση, το εκδοτικό άσκησε έφεση, η οποία απορρίφθηκε, ενώ η άσκηση αναίρεσης αυτής της απόρριψης από το εκδοτικό εκκρεμεί ακόμη στον Αρειο Πάγο. Ετσι, η υπόθεση θα συνεχιστεί στο δικαστήριο. Στο «σκαμνί» θα κάτσουν ο Νίκος Χατζόπουλος του εκδοτικού «Οξύ», οι υπεύθυνοι των βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία», «Πολιτεία», «Χριστάκης» και «Comicon» (από τα οποία κατασχέθηκε το «βλάσθημο» βιβλίο), ενώ κατηγορούμενος είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας!

Η υπόθεση είναι κωμική όχι μόνο γιατί το εν λόγω βιβλίο επιχειρεί να «χτυπήσει» την εμπορευματοποίηση της θρησκείας μέσα από μια σατυρική ματιά στην «επίσημη» βιογραφία του Χριστού, αλλά και γιατί, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε σε μια σειρά ευρωπαϊκές (και καθολικές) χώρες, κανείς εισαγγελέας εκεί δεν ένιωσε «προσβεβλημένος». Οπερ σημαίνει πως οι αντίστοιχες δικαστικές αρχές του εξωτερικού ή έχουν χιούμορ ή δε διαβάζουν κόμικς. Αντίθετα, οι «δικοί» μας φαίνεται πως διαβάζουν κόμικς, αλλά τους λείπει το χιούμορ. Είναι πάντως και τραγική, διότι πρόκειται για καθαρά πολιτική πράξη λογοκρισίας που βασίζεται σε αντιδραστικές - σκοταδιστικές αντιλήψεις, ακραίες ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα του αστικού πολιτικού και δικαστικού συστήματος.

Ως «ευθύ χτύπημα στο δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης» εκλαμβάνει την ποινική δίωξη η Παγκόσμια Ενωση Εκδοτών σε σχετική της ανακοίνωση.