Μαζί Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι

Παράσταση καταδίκης των ρατσιστικών και εθνικιστικών γεγονότων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησαν χτες η Γραμματεία Μεταναστών ΠΑΜΕ, συνδικάτα και άλλοι φορείς

Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004

Eurokinissi

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Μεταναστών μπροστά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, συνδικάτα της Αθήνας και μαζικοί φορείς των μεταναστών στο υπουργείο Δημόσιο Τάξης, για να καταδικάσουν τα ρατσιστικά - εθνικιστικά γεγονότα, με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Ελλάδας. Στην παράσταση εκτός της Γραμματείας, συμμετείχαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Κοινοτήτων (από Αλβανία, Μπαγκλαντές, Κούρδων κ.ά.), Επιτροπές Αλληλεγγύης και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Με υπόμνημα που κατέθεσαν στον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη, επισήμαναν ότι τα γεγονότα αυτά ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους σε βάρος των μεταναστών. Επίσης ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία των μεταναστών, ενώ οι καθημερινές δηλώσεις που γίνονταν πριν τον αγώνα φανέρωναν ότι θα γίνουν επεισόδια. Η αστυνομία, υπογραμμίστηκε, ολιγώρησε - μη ανταποκρινόμενη στο ρόλο της - αλλά και «ήταν ανεχτική απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές προκλήσεις. Επιπλέον, αντί να προστατεύσει τους μετανάστες, τους χτύπησε και αυτή». Τέλος, τόνισαν ότι καλούν τους Ελληνες εργάτες και όλους τους οικονομικούς μετανάστες, όχι μόνο να γυρίσουν την πλάτη, αλλά και να αντιπαλέψουν σχέδια αλληλοσπαραγμού μεταξύ των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή θα εντείνουν την πάλη τους ενάντια σε μια τέτοια πολιτική, που εξυπηρετεί μόνο τις δυνάμεις της εργοδοσίας και της εκμετάλλευσης.

Παρόλο που ο υφυπουργός δεν μπόρεσε να αρνηθεί τις αιτίες που ανέδειξαν οι φορείς και οδήγησαν στα γεγονότα αυτά, ωστόσο επέμενε να τα χαρακτηρίζει τυχαία και να αναλωθεί σε ευχές να μην ξανασυμβούν.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Σεΐτ Αλντογκάν, από τη Γραμματεία Μεταναστών ΠΑΜΕ, δήλωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα φασισμού και ρατσισμού. Τα γεγονότα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής εναντίον των μεταναστών αλλά και όλων των εργαζομένων.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Β. Βακάλης, επισήμανε τον κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και κάλεσε σε κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών ενάντια στην πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα.